Астероид вече носи името Варна

от БНТ
21:04, 02.08.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Варна вече е част от космическото пространство. Астероид, открит от варненски екип, получи официално името Варна. Небесното тяло се движи между планетите Марс и Юпитер. То не е опасно за Земята и тепърва предстои да бъде проучено.

Всичко започва преди 10 години, когато екипът на доц. Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория към ВВМУ-Варна открива астероида 510466.

"За нас работят големи телескопи, които се намират в обсерваторията Халиакала на Хаваите. Получаваме изображения, които обработваме с професионалния софтуер Астрометрика, откриваме новите обекти, определяме техните координати, изпращаме нашите отчети в центъра за малки планети в Харвард", обясни доц. Веселка Радева.

Следват дълги години на наблюдения и проучвания. За астероида Варна вече се знае, че обикаля около слънцето за 2 години и 9 месеца по орбита, която се намира между тези на Марс и Юпитер.

Въпреки че Международният астрономически съюз първоначално не приема името Варна заради сходството му с името на индийския астероид Варанаси, в последния им бюлетин небесното тяло вече фигурира с името на морския град.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Черно море надви Ботев Пд за първи успех през новия шампионат
Черно море надви Ботев Пд за първи успех през новия шампионат
Горят къщи, училище и 400 декара гора в Кюстендилско
Горят къщи, училище и 400 декара гора в Кюстендилско