НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Българският парламент не е разделен за Украйна

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:20, 25.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българският парламент не е разделен за Украйна. Декларацията, която гласувахме, беше подкрепена в отделни свои части от всички политически партии. По точката за санкциите спрямо Руската федерация имаше различно гласуване. Категорично има война. Очевидно е, че има агресивни военни действия, категорично има нападение върху цялата територия на страната, заяви в "Денят започва" Атанас Славов, депутат от "Демократична България", заместник-председател на парламентарната група на партията.

Атанас Михнев, ПП: Няма пряка заплаха за националната ни сигурност

По думите му това е обяснимо предвид идеологическата и историческа основа на партиите.

Според него 95% от декларацията е била подкрепена от всички. Институционалната ни позиция е ясна и единна, "Демократична България" осъжда този акт на война, в коалицията ДБ играе ястреба, искаме да има съюзнически контингент в България, наред с батальонната бойна група, който да покаже, че НАТО е единен и ще изпълни ангажиментите си, ако се наложи, добави Атанас Славов.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Тъжно е, че не се обединихме всички депутати около декларацията за Русия

"Демократична България" отстоява тезата за ясна и категорична позиция и налагане на санкции. И Европейският съюз, и САЩ, които са наши съюзници, обявиха, че се налагат санкции, българският парламент не може да остане встрани от този процес. С почти пълно мнозинство беше приета декларацията, което е силен сигнал за българското правителство да отстоява българската позиция", допълни Атанас Славов.

По думите му демонстрирането на натовска солидарност е ключово.

"Не може да има разпад в коалицията по отношение на санкциите, българското правителство е единно. Парламентът не взема решения за санкции, а правителството. "Демократична България" ясно окачестви действията на Русия като агресивни военни действия, трябва да има умерено политическо говорене, за да не се всява страх, нормално е българското общество да изпитва притеснения", поясни още Атанас Славов.

Той уточни, че бюджетът трябва да бъде приет.

"Надявам се на отговорно поведение на опозицията, България има нужда от бюджет. В резултат на динамиката на процесите няколко месеца ще трябва да бъде актуализиран", каза още Атанас Славов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 млн. лв. са предвидени за зарядна инфраструктура за електромобили
60 млн. лв. са предвидени за зарядна инфраструктура за електромобили
Надал и Медведев си уредиха нова среща в Акапулко
Надал и Медведев си уредиха нова среща в Акапулко