НОВИНИ

Атанаска Дишева: Редно е ВСС да определи за и. д. друг прокурор, различен от заместниците на Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 15.06.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

С подписания от президента указ завършва процедурата по освобождаване на Иван Гешев. ВСС трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор, такъв трябва да е прокурор, каза в студиото на "Още от деня" Атанаска Дишева, член на ВСС от съдийската квота. Тя е гласувала за предсрочно освобождаване на главния прокурор и поддържа тезата, че процедурата е била в съответствие със закона.

"Когато става въпрос за избор на главен прокурор, т.е. за титуляр на длъжността, той може да не е действащ прокурор, имали сме такива случаи, само че изпълняващ длъжността не може да бъде различен от действащ прокурор, аз лично смятам, че трябва да бъде прокурор от ВКП. Считам, че е редно ВСС да определи за изпълняващ длъжността друг прокурор, различен от неговите (на Иван Гешев) заместници", заяви Атанаска Дишева.

Тя изрази съмнение, че ще се яви доброволец, който да застане на този пост заради начина, по който е структурирана прокуратурата и с оглед огромното влияние на Гешев сред прокурорите. Не може този пост да остане вакантен, очаква се вероятно нов сблъсък във ВСС.

Съдия Дишева се спря и на процедурата за отстраняване на главния прокурор, като беше категорична, че решението не е било взето бързо.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Надявам се през новия сезон да запазим лицето си и да надградим
Илиан Илиев: Надявам се през новия сезон да запазим лицето си и да надградим
Футболните национали до 18 г. спечелиха първата си контрола срещу Австрия
Футболните национали до 18 г. спечелиха първата си контрола срещу Австрия