НОВИНИ

Властите в София следят непрекъснато нивото на реките и язовирите

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:18, 15.06.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Екипи на пожарната извършват наблюдение на река Искър на три места в София. В центъра на столицата дърво падна и рани младо момиче. Очаква се дъждовете в Западна България да продължат и утре.

През изминалото денонощие е имало няколко сигнала в София за наводнения. Те вече са обработени от екипи на пожарната. Най-много е валяло в района на ж.к. "Младост" и Панчарево. С повишено внимание в момента се наблюдава нивото на река Искър в Кокаляне, Курило и Нови Искър, както и района на Южната дъга на Околовръстния път на София. Почистват се речните корита превантивно, както и проблемните шахти.

Екипи на пожарната наблюдават нивото на р. Искър и проверяват шахтите

Извършва се и контролирано изпускане на Панчаревското езеро. Целта е да се освободи около 2 метра свободен обем в случай, че има отново силни проливни дъждове.

"Валежи ще има до края на седмицата като в отделни райони временно ще са интензивни. Днес и утре по-голяма интензивност на валежите ще има в Западна България, в събота и неделя в северозападните и централните райони на страната. В неделя и понеделник ще се измести на изток интензивната зона, като все пак валежите ще намалеят като интензивност, а в Западна България в понеделник ще спрат. Обикновено втората половина на май и юни е най-валежният период с чести валежи, освен това е периода с най-интензивните краткотрайни валежи. Количествата за този период нормите са доста високи", обясни Марияна Попова, дежурен синоптик.

Заради обилните валежи наблюдават речните корита и язовирите в София

"Почистването на речните корита се осъществява ежегодно, постоянно имаме и планово и аварийно почистване. Сега в момента има дървета, както по Искър, които сме премахнали, които може да забентят и да наводняват района. Но за това са екипите и имаме денонощно наблюдение на язовирите, реките и отоците", заяви Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Прогнозите на синоптиците са и тази вечер, и утре да има силни проливни дъждове.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България настоява властите в РСМ да разследват нападението в Струга
България настоява властите в РСМ да разследват нападението в Струга
Андреа Буратини: Искам да стигнем до финал
Андреа Буратини: Искам да стигнем до финал