НОВИНИ

Президентът подписа указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 15.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор

В понеделник Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложението на четиримата прокурори заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. "За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима. Това решение завари Иван Гешев в чужбина, за където той тръгна по средата на заседанието.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Кой ще заеме позицията на главен прокурор няма да стане ясно скоро. Със сигурност сега топката е във ВСС, който трябва да определи изпълняващ функциите главен прокурор. Със сигурност е ясно, че той трябва да отговаря на изискванията за главен прокурор.

Предполага се, че трябва да е действащ прокурор, вероятно един от заместниците на главния прокурор. Така поне беше предишния път, когато Борис Велчев подаде оставка като главен прокурор, за да стане член на Конституционния съд. Тогава за и. д. главен прокурор до избора на Сотир Цацаров беше назначен тогавашния заместник на Велчев - Бойко Найденов.

Тогава обаче ВСС не беше разделен на колегии и работеше като цял орган, както по отношение на прокуратурата, така и по отношение на съда. Сега обаче във ВСС има две колегии - прокурорска и съдийска, и членовете на съвета влязоха в противоречие кой точно трябва да избере и. д. функциите главен прокурор.

Според Атанаска Дишева това е пленумът на ВСС, а според Георги Кузманов това е прокурорската колегия.

"Сега ВСС трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор и това трябва да стане буквално в близките дни, защото функциите на главния прокурор, неговите правомощия, трябва да се изпълняват. В Закона за съдебната власт, за съжаление, не е посочено при предсрочно освобождаване как се определя изпълняващ длъжността. Когато става въпрос за избор на главен прокурор, т.е. за титуляр на длъжността, той може да не е действащ прокурор. Имали сме такива случаи назад в близкото минало. Само че изпълняващ длъжността не може да бъде различен от действащ прокурор. Аз считам, че следва да бъде прокурор от Върховната касационна прокуратура", каза Атанаска Дишева - член на ВСС.

Атанаска Дишева: Редно е ВСС да определи за и. д. друг прокурор, различен от заместниците на Гешев

"Радвам се, че президентът издаде този указ, като по този начин прекрати натискат, на който бяха подложени множество колеги в страната да водят някакви дела, може би не съвсем регламентирано, под натиска на вече бившия главен прокурор. Утре сутрин ще се съберем с колегите и ще обсъдим кога да насрочим колегия, на която ще трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Има изисквания в закона, с които ние ще се съобразим. Там се говори за заместник вероятно на главния прокурор, този, който е с най-голям стаж или някой друг. Това ще е преценка на колегията, нека да се съберем да обсъдим и ще решим", каза Георги Кузманов - член на ВСС.

В най-кратки срокове ВСС ще трябва да открие процедура на титуляр главен прокурор, като в тази процедура ще трябва да е разписано в какви срокове прокурорската колегия може да издига кандидатури за главен прокурор. Според закона минимум трима членове от прокурорската колегия могат да издигнат кандидатура, както и министъра на правосъдието.

Реакциите на партиите след отстраняването на Иван Гешев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България настоява властите в РСМ да разследват нападението в Струга
България настоява властите в РСМ да разследват нападението в Струга
Андреа Буратини: Искам да стигнем до финал
Андреа Буратини: Искам да стигнем до финал