НОВИНИ

Какви отпадъци донесе полярният ни кораб след мисията в Антарктида?

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 15.06.2023
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Само преди месец военния ни научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се завърна от първата си експедиция до Антарктида. Сред товарите, които бяха пренесени с плавателния съд до Варна, са не какво да е, а отпадъците, събрани по време на мащабното почистване на българския бряг на остров Ливингстън.

Тази моторна шейна заедно с още близо 20 тона метални отпадъци е част от товара, който пропътува хиляди мили от полярния континент до Варна. Отпадъците бяха свалени от борда на кораба, за да бъдат подготвени за крайното си пътуване до пункта за вторични суровини.

Кап. Николай Данаилов: Повече от 30 години тази материална част е била събирана на брега, варели, стари генератори, моторни шейни.

И екипажът, и полярниците ни активно участват в почистването на българския бряг на остров Ливингстън.

Кап. Николай Данаилов: В този 20-футов контейнер, по време на нашата полярна експедиция, успяхме да съберем огромно. Количество пресовани варели, които в момента ще бъдат разтоварени на брега. В процеса на извършване на различни екологични действия успяхме да съберем и доста акумулатори, които през годините нашите полярници са използвали и в момента се радвам, че благодарение на тяхна помощ те ще бъдат разтоварени успешно от борда на кораба и ще бъдат рециклирани, така както се полага за една екологична операция. Ние свършихме някъде около 60% от нашата работа и предполагам, че още около 40% метална скрап ни очаква, която тепърва ще бъде събрана още в тези действия."

За капитан Данаилов, като военноморски офицер, обаче едно от най-запомнящите му преживявания по време на полярното пътуване е преминаването на пролива Дрейк. Очакванията им за неспокойно и бурно море не се оправдават:

"Но Антарктида, като една любовница, не беше толкова спокойна и реши да ни поднесе една изненада, а тя беше навлизайки в пролива Льомер, в нощно време попаднахме в една непредвидима метеообстановка, която доведе до това корабът няколко пъти един доста интензивен крен от порядъка 44 - 45 градуса, което успя да потроши количество посуда, доста материална част по кораба, но пък впоследствие ни показа, че всъщност не трябва да бързаме да се радваме прекалено рано, а до последно да сме нащрек когато напускаме Антарктида".

Операцията по евакуация на испански учени от нос Хана пък е най-емоционалната случка за старши помощник командира кап. Радко Муевски. Той си спомня, че докато разтоварвали кораба пристига съобщение за помощ. Моряците ни реагират веднага:

"Извършихме преход до нос Хана, който беше около 8 мили и застанахме на котва в близост до нос Хана. Хидрометеорологическите условия тогава бяха сложни и с вятър около 25 - 30 метра в секунда с вълнение около 3 - 4 бала, ниска видимост, ниска облачност, което от своя страна беше обусловило това, че водачът на тази група да потърси помощ тъй като дистанцията да извършат преход обратно до базата застрашаваше самия преход."

Испанският екип, който е стоял на открито близо 5 часа при температура на въздуха около 2 градуса в крайна сметка е извозен успешно с лодки до кораба. А по-късно и посрещнат с топли напитки и храна в българската база на Антарктида.

Кап. Николай Данаилов: Със сигурност чувствата, които се влагат в това пътуване смея да твърдя, че да, наистина подходихме с огромна любов, огромно чувство към изпълнението на тази задача и вярвах тогава и както и продължавам да вярвам, че посоката е правилна, България като нация трябва да има такива цели.

А сега сме в очакване и на новите мисии за този кораб и на откритията и на българските учени.

репортер: Силвия Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава обсъждането на конституционните промени
Продължава обсъждането на конституционните промени
Евродепутатът Сергей Станишев не е оптимист за постигане на мир в Украйна
Евродепутатът Сергей Станишев не е оптимист за постигане на мир в Украйна