НОВИНИ

Продължава обсъждането на конституционните промени

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:54, 15.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

До 10 дни "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" ще са готови с проект за промени в основния закон. В него ще предложат или изцяло премахване на фигурата на главния прокурор, или максимално орязване на правомощията му, съобщи Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ. Ще се потърсят всички политически сили в парламента, за да обсъдят конкретните предложения.

Христо Иванов: Проектът за конституционни промени ще представим след разговорите с останалите политически сили

"В момента се обследва от наша гледна точка, примерно изцяло премахването на главния прокурор, като длъжност, и се следи сега с конституционалистите дали премахване или огромно орязване. До този момент мисля, че премахването на главния прокурор, като длъжност, е най-добрата стъпка от наша страна", коментира Петков.

Когато са готови с проекта, ще се потърси мнението на всички парламентарни групи.

"Според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад тези промени, да бъдат част от тази промяна", добави Петков.

БСП потвърдиха, че са получили покана от ПП-ДБ за обсъждане на промените в Конституцията, но няма да участват в предварителните разговори. Предупредиха, че бързането крие риск. Когато получат проекта, ще се консултират с конституционалисти и ще обявят позицията си.

ПП-ДБ поканили БСП да разговарят за Конституцията, но социалистите отказали

"Позволете съмнение дали този парламент има капацитета да направи такава сериозна промяна. Ние ще си направим тези консултации и в момента, в който бъде внесен официално някакъв проект от управляващото мнозинство и ДПС, които ги подкрепят, ще се произнасяме и ще правим своите предложения", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

"Възраждане" и ИТН още не са получили покана за обсъждане на промените в основния закон, но ако получат, са готови за разговор.

"Ще присъстваме на всички срещи, на които ни поканят другите парламентарни групи, защото това е парламентарна демокрация с уточнението, че се надявам техни представители да не нахълтват отново в нашата стая", коментира Петър Петров, ПГ на "Възраждане".

"Искаме да видим точно какво е, защото само фразата искаме това или не искаме това, не върши работа. Конституцията не е лексикон, в който пишеш "да", "не", такива са желанията ни, а е нещо, което трябва да се напише, да остане и да работи, каза Ивайло Вълчев, ПГ на "Има такъв народ".

Радев наложи вето следствените отдели към прокуратурите да станат самостоятелни органи

Депутатите коментираха и ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт, с които Националното следствие се изважда от прокуратурата. При обсъждането "против" промените гласуваха от ПП-ДБ и БСП. Днес от ГЕРБ обявиха, че се запознават с мотивите за ветото и настояват за сериозен дебат.

"Ние сме заели позиция още в 48-ото Народно събрание. Подкрепихме разпоредби, които кореспондират с тези, които бяха приети и които в момента се връщат за ново разглеждане от президента", отбеляза Марин Маринов, ПГ на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ виждат основание в наложеното вето, "Възраждане" очакват подкрепа за преодоляването му, ИТН ще повторят вота си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След водния ад: Етрополе остава в частично бедствено положение (ОБЗОР)
След водния ад: Етрополе остава в частично бедствено положение (ОБЗОР)
Какви отпадъци донесе полярният ни кораб след мисията в Антарктида?
Какви отпадъци донесе полярният ни кораб след мисията в Антарктида?