НОВИНИ

Косовските власти поискаха международна намеса заради задържаните полицаи

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:46, 15.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението между Сърбия и Косово се покачи. Сръбски съд освободи задържаните от Белград косовски полицаи, но преди това косовските власти поискаха международна намеса, заради задържането им. Двете страни посочиха различни места на ареста, който Прищина нарече "отвличане". На този фон сръбският президент Александър Вучич предупреди, че са на кръстопът дали ще има мир или не.

Съдбата на косовски граничен патрул изостри отново тона между Белград и Прищина седмици след бурните протести на сърбите в Северно Косово.

Министерството на вътрешните работи в Белград разпространи кадри от задържането на тримата косовски полицаи, за което твърди, че е станало край село Гнилица в централна Сърбия.

"На 14 юни 2023 г. в 12.38 часа в административната област в близост до автономната област Косово и Метохия, дълбоко навътре в територията на Сърбия, служители на МВР, антитерористичната група на специалната полицейска част, откри и арестува трима членове на т. нар. Косовска полиция. И тримата арестувани мъже бяха в пълно бойно снаряжение, въоръжени с три автомата, боеприпаси, GPS устройства, карти и друга екипировка", заяви Желко Бъркич, Министерство на вътрешните работи на Сърбия.

"Тези хора няма какво да търсят в района без одобрението на КФОР и особено въоръжени", обясни действията на полицията сръбският президент Вучич.

Съвсем друго място на ареста посочва вътрешният министър на Косово - района на косовското село Баре.

"Сръбски полицаи или войници са навлезли на около 600 метра в територията на Република Косово, после са продължили пеша на групи и са навлезли на около километър навътре и са отвлекли тримата гранични полицаи", заяви Джелал Свечля, министър на вътрешните работи на Косово.

снимки: БТА

Като ответна мярка Косово забрани влизането на територията си на превозни средства със сръбска регистрация. На граничния пункт Мердаре се образува огромна колона.

"Мисля, че трябва да проведем човешки разговор, за да намерим компромис. Лудост е, че не можем да влизаме в Косово и ако нашето правителство приложи същата мярка, камионите от Косово няма да могат да влизат в Сърбия, тогава какво ще правим", казва Ненад Настасиевич - сръбски шофьор на товарен камион.

На дипломатическия фронт, Александър Вучич се срещна с представители на Съединените щати, Великобритания, Франция, Италия, Германия и Европейския съюз. По думите му, той ги е помолил да попречат на косовския премиер Курти да започне нова война на Балканите. Самият Албин Курти призова международната общност да окаже натиск върху Сърбия, за да спре агресията към Косово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали до 18 г. спечелиха първата си контрола срещу Австрия
Футболните национали до 18 г. спечелиха първата си контрола срещу Австрия
Черно море започна лятната си подготовка и обяви шест контроли
Черно море започна лятната си подготовка и обяви шест контроли