НОВИНИ

България настоява властите в РСМ да разследват нападението в Струга

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:33, 15.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Страната ни ще съдейства с всичко необходимо на пребития в Струга Бекир Кадриески, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. България е поставила пред Скопие въпроса да се разследват всички случаи на насилия над хора с българско самосъзнание.

Пребитият в Струга Бекир Кадриески тръгва за България

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви във Варна, че е време за среща между правителствата на България и Република Северна Македония и поиска да се вземат по-сериозни мерки след последния инцидент с гражданин с българско самосъзнание. Йотова призова да не забравяме, че освен в Конституцията на РСМ, трябва да има промени според подписаните съвместни протоколи, в които се говори за промени в учебниците, оценката на историческите дати и личности и отваряне на досиетата.

Тя обърна внимание, че правителството на Северна Македония не полага никакви усилия за постигане на резултати по изпълнението на Договора за добросъседство, френското предложение и съвместните протоколи, подписани между София и Скопие. По думите ѝ вместо това българите там биват пребивани.

Йотова призова за среща на правителствата на България и РСМ след побоя в Струга

"Много отдавна трябваше да имаме много по-сериозни мерки в това отношение. Аз се учудвам, че вече няколко дни Външното министерство се задоволи само с това да извика посланика и да има нота", добави тя.

Според Мария Габриел страната ни е настояла властите в Република Северна Македония да изяснят всички детайли около пребития в Струга.

"Имаше вчера среща между представител на Външното министерство и посланика на Северна Македония, където много ясно отново беше изразена загрижеността за това, че очакваме от властите да направят своето разследване. Разбира се изразяваме загриженост във връзка с езика на омразата, който за нас е недопустим и неприемлив", коментира тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се надява, че новото правителство в София няма да отстъпи от българската позиция.

"Според мен дошло е време да се направи среща на най-високо равнище между двете правителства, защото независимо от френското предложение, от това, че България се съгласи с него, за това че има някаква информация подготвян уж текст за промяна в тяхната Конституция, която да впише българите, както виждате няма никакво развитие", каза Йотова.

Според Йотова, София и Скопие трябва да намерят решение на отворените все още въпроси за историческите дати, събития и личности, съдържанието на учебниците в Югозападната ни съседка, както и отварянето на т.нар. "досиета" с антибългарската дейност през изминалите десетилетия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСА приема втория турнир от Националната верига по плажен волейбол
НСА приема втория турнир от Националната верига по плажен волейбол
Властите в София следят непрекъснато нивото на реките и язовирите
Властите в София следят непрекъснато нивото на реките и язовирите