НОВИНИ

Автономни автомобили: Човешката преценка още е важна

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
12:50, 25.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Неочаквана професия се оформя при навлизането на автономните автомобили в масова употреба. Въпреки все по-успешния софтуер, разработван от световни компании, човешката преценка продължава да бъде гарант за безопасно пътуване.

Могат ли автономните коли да се лишат напълно от присъствието на хора-шофьори?

Нова порода шофьори присъства по един или друг начин в автономните автомобили, които кръстосват улиците на различни калифорнийски градове от началото на тази година. Мястото зад волана е празно, колата се движи самостоятелно, но на съседната седалка човекът следи за непредвидени ситуации и решава кога да се намеси.

"Аварийният шофьор разполага с червен бутон, който може да спре колата в случай, че това се налага. Макар и рядко, този бутон се използва. Но така ще бъде само в преходния период. Догодина планираме колите ни да бъдат напълно автономни", каза Джеймс Пенг, директор на компания за автономни коли.

Дори и тогава човешката преценка ще остане определяща за наглед самостоятелното движение на колата. Така нареченият "втори чифт очи" ще наблюдава движението през камерата на колата, а при неочаквани моменти ще се намесва дистанционно в управлението. Бъдещето е на напълно роботизираните таксита, но докато обучението на машините е в ход, хората ще имат последната дума, смятат експертите по безопасност на движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа блокира околовръстното на Пловдив
Катастрофа блокира околовръстното на Пловдив
ГЕРБ предлагат 7 ноември за провеждане на президентските избори
ГЕРБ предлагат 7 ноември за провеждане на президентските избори