НОВИНИ

Багер на Седемте рилски езера притесни туристите

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 29.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
Регионални

Багер в района на Рилските езера взриви социалните мрежи. Хората останаха изненадани да видят тежка строителна техника край петото - Бъбрека. Опасенията на гражданите за нови строежи в района на Седемте рилски езера бяха категорично опровергани от ръководството на парка.

Багерът, забелязан при петото езеро Бъбрека, всъщност е там, за да ремонтира и укрепи съществуващите туристически пътеки. Дейностите са част от мащабен проект на Национален парк "Рила", който е на стойност 11 милиона лева. Договорът е за две години, но се очаква укрепването да приключи по-рано, а до тогава около езерата е възможно да бъде забелязана още тежка техника. От началната станция на лифта към езерата всеки ден стотици туристи се качват в планината. Именно туристите причиняват най-големите щети там - често излизат извън маркираните пътеки, причиняват ерозия на почвата и увреждат растителността в защитената зона. Припомняме, че Седемте рилски езера са защитена зона по "НАТУРА 2 000" и строителството там е абсолютно забранено.

Любителите на природата веднага изразиха своето възмущение в социалните мрежи от работата на багер по един от най-посещаваните туристически маршрути - Седемте рилски езера.

Оказа се обаче, че от Национален парк „Рила" са започнали рехабилитация на пътеките в района, както и спасяването на езерата от сериозната ерозия, която е обхванала почвата и в резултат на засиления туристически поток. Проектът е бил обсъждан с обществеността още миналата година.

Красимир Андонов, директор на НП „Рила": Ние ще насочим посетителите да вървят само по тях, съответно да дадем възможност на останалите ерозирали терени да си починат от човешкия натиск, да започне едно възстановяване, пак с помощ, с изграждане на прагове за спиране на отичането на горния почвен слой.

Дървени прегради ще спират нарушителите да влизат в езерата.

Красимир Андонов, директор на Дирекция НП „Рила": Целта е да спрем това навлизане на туристи в езерата, да не се къпят. Поставихме и табели, където ясно е разписано, че е забранено влизането, но пак като превантивна мярка ще бъдат поставени дървени парапети около водното огледало на всички езера. Очаквам да има ефект, да.

Ремонтните дейности ще приключат най-рано до края на тази година. От парка предупреждават, че е възможно още строителна техника да бъде видяна в района, но основно се работи на ръка, а материалите се качват с коне.

Автори: Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Спаска Митрова
Почина Спаска Митрова
След чатовете с Бобоков: Посланик Румен Петров ще бъде извикан за обяснения в МВнР
След чатовете с Бобоков: Посланик Румен Петров ще бъде извикан за обяснения в МВнР