НОВИНИ

Байдън се срещна на четири очи с Борис Джонсън

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:17, 10.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън в Европа. Европейската визита на американския президент започна от Великобритания. В графство Корнуол Джо Байдън се срещна с британския премиер Борис Джонсън.

Това е първият разговор на "четири очи" между двамата лидери. Очаква се да бъде договорено ново споразумение между двете държави.

С внушителни гледки и с типично британско време графство Корнуол посрещна американската президентска двойка.

"Според мен това е първото ви пътуване отвъд Океана, откакто сте президент", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

"Да, точно така. Много пъти съм бил в тази велика страна, но за първи път като президент", отговори президентът на САЩ Джо Байдън.

Борис Джонсън допълни, че всички се вълнуват да посрещнат Джо Байдън.

"За мен беше удоволствие да се срещна със съпругата ви. Казах, че с премиера имаме нещо общо - и двамата сме женени над нивото си", коментира Джо Байдън.

В личен план двамата лидери трябва да преодолеят определение, което преди време Байдън даде за Джонсън - "физически и емоционален клонинг на Тръмп".

В политически план Байдън се надява отношенията между двете държави да бъдат обновени. Очаква се те да договорят нова "Атлантическа харта" - по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт от 1941 година.

Хартата трябва да препотвърди партньорството между двете държави и да очертае сътрудничеството в сфери като кибератаки, борбата с климатичните промени и пандемии.

"Войната за наденичките", обаче, вероятно ще вгорчи разговора в Корнуол. Така наричат във Великобритания задълбочаващия се спор между Брюксел и Лондон за търговията със Северна Ирландия след Брекзит. Според източници от Белия дом, Байдън - който е с ирландски корени, ще отправи предупреждение към Джонсън да не бъде застрашаван мирният процес в Северна Ирландия.

При пристигането си късно снощи американският президент заяви, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български и румънски туристи чакаха с часове на граничен пункт "Кулата"
Български и румънски туристи чакаха с часове на граничен пункт "Кулата"
Италиански и български тенори пеят в чест на 100-годишнината на Карузо
Италиански и български тенори пеят в чест на 100-годишнината на Карузо