НОВИНИ

Българите, принуждавани да просят в Тулуза, живели във фургони без вода и тоалетна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 13.02.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Българи експлоатират българи във Франция с цел просия. Както първа БНТ съобщи, те бяха осъдени и отиват в затвора. Повече от 30 души от български села на общините Долни Дъбник и Искър се принуждавани да просят в Тулуза. 16 от тарторите им получиха присъди като организирана престъпна група за трафик на хора.

Импровизиран лагер в един от крайните квартали на Тулуза с около 150 души, занимаващи се с просия. Жертвите на групата са били настанявани в крайно лоши условия на палатки и във фургони, без достъп до вода и тоалетна, а личните им документи били прибирани от лидерите на бандата. Подсъдимите разказват, че били бедни и водили свои приятели и съседи, с които заедно да просят.

"В този лагер всичко е добре организирано. Можеше да се разбере, че едни от обитателите водят други. Такъв е животът в тази общност. Определено е пресилено да се каже, че това е експлоатация с цел просия. Няма достатъчно доказателства в тази посока", заяви адвокатът на подсъдимите Еманюел Франк.

Френският прокурор обаче посочи доказателства, че 33 жертви на подсъдимите са принуждавани да просят в най-посещаваните от туристи райони в центъра на Тулуза. Просещите изкарвали около 4500 евро на месец и всички пари били прибирани от организаторите на трафика. Само за няколко месеца разследващите засекли, че към получатели в България са преведени над 211 000 евро. В крайна сметка, съдът прие за доказани обвиненията за трафик с цел просия и за пране на пари. И осъди 16-те на затвор от три до осем години.

"Тези присъди за прекалено тежки", коментира Кристиан Етелин, адвокат на подсъдимите.

Съвместното разследване на българските и френски власти започва още през 2016 г. Петима от участниците привличат вниманието на българските антимафиоти. У нас започват да събират срещу тях доказателства за трафик на хора към Франция с цел просия и сексуална експлоатация. Няколко месеца по-късно френските служби за сигурност засичат съмнителни преводи на значителни суми към България през система за бързи преводи. Така попадат по следите на други участници в групата, които се намират във Франция.

Оказва, че получатели на парите у нас са именно петимата, които вече са разследвани за трафик на хора. Започва координирано разследване. Така се установява, че петимата, които работят у нас, набират бедни хора с увреждания срещу обещанието за работа срещу добро заплащане във Франция. Така от селата около Долни Дъбник хората са натоварвани в микробуси и откарвани първо до Андора, а от там прехвърляни в Тулуза. Френският съд прие, че жертвите са били подлагани и на системен физически тормоз, като са били бити и затваряни в тесни помещения по няколко дни за наказание.

Осъдените получиха и забрана да влизат на територията на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекторски фирми заобикалят 10-годишната давност и подвеждат длъжниците
Колекторски фирми заобикалят 10-годишната давност и подвеждат длъжниците
Десетки шофьори на камиони най-вероятно ще изкарат нощта на пункта "Кулата - Промахон"
Десетки шофьори на камиони най-вероятно ще изкарат нощта на пункта "Кулата - Промахон"