НОВИНИ

Без единство ВСС избра 10 делегирани европейски прокурори

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:45, 13.02.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път България избра 10 делегирани европейски прокурори. Те ще разследват престъпления, свързани със злоупотреби с евросредства у нас. При гласуването Прокурорската колегия не беше единна, а главният прокурор Иван Гешев гласува против част от избраните.

До избора се стигна, след като в процедурата бяха изслушани кандидатурите на 31 магистрати - съдии, прокурори и следователи. Повечето от тях работили финансови, данъчни и дела за икономически престъпления. Част от кандидатите са били и национални представители както в ОЛАФ, така и в други европейски институции, занимаващи се с разследване на престъпления.

Три дни и половина бяха нужни на Прокурорската колегия, за да изслуша всички кандидати да станат европейски делегирани прокурори. Наложи се един от кандидатите да бъде изслушан дистанционно, защото е в Брюксел като национален експерт в ОЛАФ и дори в момента работи активно по няколко разследвания.

"Нашият избор, още от началото беше ясно, че ще е много труден. На всеки един от нас са известни атестациите на всеки един от кандидатите", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Това се оказа и най-дългото заседание на Прокурорската колегия, която обикновено бързо взима своите решения. Оказа се и заседанието, което беше белязано от най-разнородното гласуване. Трима от кандидатите, които получиха подкрепата на Иван Гешев, не бяха избрани, а трима, за които главният прокурор гласува против, намериха място сред класираните.

Сред избраните има съдия, прокурори и следователи. Те ще бъдат изпратени за одобрение от Европейския главен прокурор. Ако някой не бъде утвърден от Лаура Кьовеши, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще предложи следващия по ред в класирането. Европейските делегирани прокурори ще работят под ръководството на Европейски наблюдаващ прокурор и няма да бъдат подчинени на главния прокурор у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки шофьори на камиони най-вероятно ще изкарат нощта на пункта "Кулата - Промахон"
Десетки шофьори на камиони най-вероятно ще изкарат нощта на пункта "Кулата - Промахон"
15 камиона закъсаха на пътя към граничен пункт "Гюешево"
15 камиона закъсаха на пътя към граничен пункт "Гюешево"