НОВИНИ

България е на първо място в Европа по употреба на цигари сред подрастващите

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 28.07.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

България е на първо място в Европа по употреба на цигари сред подрастващите. Анкета, направена сред седмокласници в Благоевград показва, че 60% от децата между 13 и 14 години пушат електронни устройства. В същото време, лекари алармират, че употребата на вейпове увеличава с пъти възможността за увреждане не само на вътрешните органи, но и на мозъка. Въпреки, че устройствата с наличието на канабис са забранени за продажба в България, децата лесно успяват да се сдобият с тях по интернет.

Последният случай на препушил с електронно устройство в благоевградската болница е от преди ден. В дежурството на д-р Ивайло Парев е докаран млад мъж с оплаквания.

"Беше с нарушено съзнание, гадене, повръщане, главоболие, световъртеж и т.н.", разказва д-р Ивайло Парев – анестезиолог в МБАЛ "Благоевград".

Това са краткосрочните симптоми, които чрез вливания бързо могат да бъдат овладени. Установени са вече случаи на употреба на устройства с наличието на основната психоактивна съставка на канабиса. Според лекари, веществото увеличава с шест пъти възможността за развитие на шизофрения.

"Наблюдаваме суматични ефекти т.е. такива свързани с органите на тялото. Дълготрайната употреба води до увреда на белия дроб, на сърдечно-съдовата система", посочи д-р Ивайло Парев – анестезиолог в МБАЛ "Благоевград".

"Тези канабоиди се свързват с рецептори в мозъка и те оказват влияние на цялото тяло. Някои, които ги употребяват казват, че това ги успокоява, че не може да бъдат хванати на дрегер като наркотици. Но те влияят много на сърдечно-съдовата и на цялата имунна система", каза Милка Данчова – главен инспектор в РЗИ - Благоевград.

Устройствата с наличие на тетрахидроканабинол са забранени за продажба в България.

"От интернет може съвсем спокойно да бъдат закупени т.нар. вейпове, които съдържат тетрахидроканабинол. Това е активното вещество в марихуаната", заяви д-р Ивайло Парев – анестезиолог в МБАЛ "Благоевград".

"В момента всичките тези вейпове, които съдържат течности с такова вещество са изтеглени от пазара. Но, това не значи, че онлайн не могат да бъдат получени или закупени. Те се намират и в различни бисквитки, бонбони", поясни Милка Данчова – главен инспектор в РЗИ - Благоевград.

Лекари и специалисти настояват за по-сериозен контрол над средствата за пушене.

"Трябва да има един такъв координационен механизъм, който да доведе до една бърза реакция между всички засегнати страни по отношение на този контрол. Не говоря само полиция, не само РЗИ, не само лаборатории. Говоря за абсолютно всички, които са навързани по веригата. Да се знае. Откриваме нещо си на пазара, какво е, къде отива, какво се изследва, как се доказва и как по-нататък се процедира", каза Магдалена Рахова – председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград.

Не на последно място трябва да има по-високи глоби както за тези, нямат право да употребяват устройствата, така и за тези, които ги предлагат и продават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.07.2024 г., 20:45 ч.
Спортни новини 28.07.2024 г., 20:45 ч.
Победата в Гран при на Белгия е за Люис Хамилтън след дисквалификация на Джордж Ръсел
Победата в Гран при на Белгия е за Люис Хамилтън след дисквалификация на Джордж Ръсел