НОВИНИ

Риск от широкомащабна война между Израел и Хизбула след размяната на удари

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:11, 28.07.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Риск от широкомащабна война между Израел и Хизбула след ракетен обстрел с 12 жертви, предимно деца, срещу футболно игрище на Голанските възвишения. Израел обвини Хизбула и нанесе въздушни удари срещу обекти на проиранската групировка в Ливан. Не е изключен по-мащабен отговор.

Премиерът Бенамин Нетаняху съкрати посещението си в Съединените щати и оглави спешно заседание на кабинета за сигурност. Хизбула отрича, че стои зад нападението, а Иран предупреди Израел да не предприема "нова авантюра" в Ливан. Бейрут поиска международно разследване на инцидента.

Хизбула ще плати цена, каквато не е плащала досега, заяви израелският премиер Нетаняху, който се завърна по спешност от Съединените щати. Израел вече атакува седем цели на Хизбула "дълбоко в ливанска територия".

Проиранската групировка първоначално обяви, че е нанесла удари срещу израелски военни обекти на Голанските възвишения, но отрече всякаква роля в трагедията на футболното игрище. Хиляди се събраха за погребението на 12-те младежи и деца, загинали там.

Почерненото градче Маждал Шамс, населено предимно с друзи, има 11 000 жители. Жертвите са на възраст между 10 и 16 години, съобщиха местните власти. Поне 30 ранени са настанени в болница.

"Нашето желание е всяка майка, загубила вчера най-свидното, да можеше да празнува рождените дни на децата си, както Сара Нетаняху празнува със своя син", каза Хаитхам - жител на Маждал Шамс.

Според Израел фаталната ракета е била изстреляна северно от селището Шебаа в Южен Ливан и е била доставена от Иран.

"Изследвахме останките от ракетата по стената на футболното игрище. Установихме, че това е ракета "Фалак" с бойна глава от 53 кг експлозив. Това е ракета на Хизбула. Който я е изстрелял към застроен район, е искал да убива цивилни, да убива деца", заяви Херци Халеви - началник на Генералния щаб на израелската армия.

Източници на Ройтерс твърдят, че Хизбула е под тревога заради евентуален израелски удар и превантивно е евакуирала свои ключови обекти в Южен Ливан и долината Бекаа.

"Хизбула няма да бъдат оневинени въпреки смехотворните им отричания. Те са осъществили обстрела и ще платят тежка цена за действията си", каза Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

От Япония ръководителят на американската дипломация подкрепи тезата на Израел за вината на Хизбула, но отново се обяви срещу ескалация на конфликта в Близкия изток.

"Няма оправдание за тероризма. Всичко сочи, че ракетите са дошли от Хизбула. Подкрепяме правото на Израел да защити гражданите си от терористични нападения. Една от причините да работим усилено за прекратяване на огъня в Газа, не е само Газа, а да дадем възможност за траен мир по синята линия между Израел и Ливан", посочи Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

В очакване на израелски удар срещу Хизбула базираният в Бейрут авиопревозвач "Мидъл Ийст Еърлайнз" отложи връщането на някои полети от неделя за понеделник, без да посочва конкретна причина. ООН призова и двете страни към максимална въздържаност пред риска от "по-голям пожар, който да погълне региона и да доведе до невъобразима катастрофа."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нешка Робева посети националния отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри
Нешка Робева посети националния отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско
“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско