НОВИНИ

България е отборен европейски шампион по художествена гимнастика, злато за ансамбъла

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова Ансамбъл на България по художествена гимнастика за жени
Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика/Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:28, 20.05.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбълът на България по художествена гимнастика станаха отборен шампион на европейското първенство в Баку.

След като по-рано днес Боряна Калейн спечели титлата в многобоя, ансамбълът също се окичи със златните медали.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова събраха сбор от 68.050 точки, след като изпълниха без грешка и двете си композиции. Българките получиха оценки от 35.600 за композицията си с пет обръча и 32.450 за три ленти и две топки. Така те добавиха съм световната си титла в многобоя от София 2022 и тази от континенталния шампионат.

Състезанието беше изключително драматично, след като с последен стартов номер бяха домакините от Азербайджан, които в крайна сметка останаха трети.

Момичетата на Весела Димитрова изиграха много силно съчетанието си с пет обръча и бяха оценени с 35.600 точки, от които 19.200 за трудност, 7.950 за изпълнение и 8.450 за артистичност.

При второто си излизане на килима българките също представиха отлично композицията си с ленти и топки, получавайки 32.450 точки (16.8 за трудност, 7.450 за артистичност, 8.200 за изпълнения). Щабът ни подаде контестация за трудност с уред, която беше отхвърлена и оценката остана непроменена.

Така ансамбълът на България се класира и за двата финала утре с втори по сила оценки.

"Много развълнувани сме. Това за нас е голямо признание", каза Камелия Петрова пред БНТ.

"Смятам, че до някаква степен това е съвсем естествено, защото знаем колко труд полагаме в залата. Много се борихме. Нека не забравяме, че утре има финали, като си пожелаваме да бъдем на първата стълбичка", допълни Женина Трашлиева.

"Много се радваме за двете ни индивидуални гимнастички. Подкрепяме ги винаги и им пожелаваме още много такива успехи", добави София Иванова.

"Определено мога да кажа, че сме в много добра форма и сме много щастливи, че показахме върху какво сме работили", сподели Рейчъл Стоянов.

"Смятам, че успяхме да се стиковаме, след като момичетата ме приеха много бързо", призна Радина Томова.

"При нас мотивацията никога не умира. Смятам, че утре ще покажем най-доброто", заяви Камелия Петрова.

"Искаме да благодарим на всички, които ни подкрепят. Наистина усещаме подкрепата. Нека продължават да ни подкрепят", завърши Женина Трашлиева.

На второ място остана Израел с 67.300 точки (35.600 и 31.700), а бронзовите отличия са за Азербайджан с 65.400 (32.900 и 32.500). В топ 6 са още Украйна, Италия и Испания. В надпреварата участваха 18 състава.

Третото злато за днес България спечели в отборната надпревара. Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла с 324.500 точки. На второ място е Украйна с 311.800, а на трето Израел с 310.200 точки.

Така България вече има седем медала от шампионата в Баку, от които пет златни, един сребърен и един бронзов. Ансамбълът и Боряна Калейн взеха титлите в многобоя, България е номер 1 отборно, Стилияна Николова се нареди трета в многобоя, а ансамбълът за девойки спечели сребро в многобоя и две златни отличия на финалите на пет въжета и на пет топки.

В последния ден на европейското първенство утре ще бъдат раздадени още шест комплекта медали - на финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн - на обръч, топка и бухалки, Ева Брезалиева - на лента. Ансамбълът е сред финалистите на пет обръча и на три ленти/две топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 17-метров паметник на Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик
Откриха 17-метров паметник на Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик
Лъчезар Ангелов спечели етапното състезание от първия ден от обиколката на Сапарева баня
Лъчезар Ангелов спечели етапното състезание от първия ден от обиколката на Сапарева баня