НОВИНИ

България и САЩ запазват стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната

българия сащ запазват стратегическия диалог сферата сигурността отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 18.11.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с командващия на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, информират от Министерството на отбраната.

Двете страни отбелязаха високото ниво на Стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната.

Обсъдени са редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона.

Министър Панайотов и генерал Уолтърс са разгледали актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница.

От българска страна е изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост, се казва в прессъобщението.

Генерал Уолтърс е на посещение у нас във връзка с участието му в Годишната среща на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която се провежда в София на 17 и 18 ноември 2021 година.

Снимка: Министерство на отбраната

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов твърди, че на конгреса на БФС е имало политически натиск
Венци Стефанов твърди, че на конгреса на БФС е имало политически натиск
Остава облачно, но с по-високи дневни температури
Остава облачно, но с по-високи дневни температури