НОВИНИ

България отстъпи на Германия в Лигата на нациите при жените

България заема последното 16-о място в класирането

българките излизат република корея първия мач втория турнир волейболната лига нациите арлингтън сащ
bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 03.06.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Силно начало, но кошмарен завършек лиши българския национален отбор по волейбол от втора победа в Лигата на нациите при жените. В осмия си двубой от тазгодишния турнир и последен от втората седмица в Арлингът (САЩ), "лъвиците" отстъпиха с 1:3 (19:25, 25:21, 21:25, 11:25) пред Германия.

Преди мача и двата тима имаха в актива си по една победа и шест загуби. Срещата бе равностойна с изключение на четвъртия гейм, а българският тим водеше през по-голямата част от първите три. Отлични впечатления отново остави младият диагонал Мерелин Николова.

Николова, която бе включена в състава за втората седмица от Лигата на нациите, продължи със силните си изяви на американска земя. С ранен ас младата състезателка на поста диагонал даде импулс на българския тим, който поведе в първия гейм с 4:1. "Лъвиците" успяха да задържат предимството си в следващите разигравания, но Германия изравни при 10:10. Последва равностойна игра с размени на точки и водачество. В тази част българките изпитваха затруднения на посрещане, а успеваемостта в атака бе ниска. Така, закономерно Бундестимът направи серия от 3 поредни точки и излезе напред при 19:16. До края на частта разликата бе увеличена и стигна 6 точки, когато германките затвориха гейма при 25:19 след аут при атака на Мария Йорданова. В този гейм България остана без нито една успешна блокада.

Мария Йорданова застана на сервис, а германките допуснаха грешки за 3:1 за България във втория гейм. Мичели даде шанс и на Александра Съйкова. Авансът се увеличи до 5 точки (11:6) след успешна контра на Николова. Мария Йорданова направи грешки, а последователно Лена Стигрот с блокада, ас на Анастасия Чекулаев и точка на Алсмайер върнаха интригата с равенство в частта - 11:11. Съперникът на българките влезе в серия от 7 поредни точки (11:13). Мерелин Николова застана отново на сервис и даде нов тласък на България за обрат. Добрата игра на мрежата и в центъра на Кривошийска и капитана Паскова спомогнаха на тима да не загуби водачеството си до края на гейма, който спечели с 25:21.

С преднина за България бе даден старт и на третия гейм. Мерелин Николова направи три поредни аса за 5:2, а последвали силни изяви на Йорданова дадоха надежда, че тима може да вземе и този гейм. Германия влезе в серия и намали до 1 точка (19:18). С точка по правата Лена Стигрот изравни при 20:20. "Лъвиците" започнаха да изпитват трудност в атака и записаха само 1 точка до края. Лошият завършек на частта позволи на Германия да поведе с 2:1 след 25:21.

Кошмарен бе четвъртият гейм, който по нищо не приличаше на предишните три. Германия поведе от самото начало с два поредни аса на Вайцел и липса на отговор на българското посрещане. България не просто не успя нито веднъж да изравни, а допусна преднината на съперника да расте и да достигне двуцифрен размер.

Страхотно представяне направи Мерелин Николова, която стана най-резултатната състезателка в мача с 18 точки, а 5 от 7-те точки на България от начален удар бяха нейно дело. Мирослава Паскова добави 14 точки, а Мария Йорданова – 12. България завърши срещата с едва 3 блокади и в крайна сметка отстъпи по всички показатели пред съперника си. Двата тима имаха равен брой грешки – по 21.

България заема последното 16-о място в Лигата на нациите при жените със седем загуби, една победа и едва 2 точки в актива си. В последната седмица от надпреварата, в която тази година няма изпадащи, ще срещне Китай, Тайланд, Бразилия и Доминиканската Република.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време: Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в няколко области
Опасно време: Оранжев код за валежи и гръмотевични бури в няколко области
Китайска сонда кацна на обратната страна на Луната
Китайска сонда кацна на обратната страна на Луната