НОВИНИ

България продължава да води в отборната надпревара след старта на втория ден от световното по худ. гимнастика за девойки

българия продължава води отборната надпревара старта втория ден световното худ гимнастика девойки
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 08.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

България запази лидерската си позиция във временното класиране на отборната надпревара по време на световното първенство по художествена гимнастика за девойки, което се провежда в Клуж-Напока, Румъния.

Това стана факт след изиграването на съчетанията в квалификациите на бухалки и лента, в които страната ни беше представен съответно от Елвира Краснобаева и Никол Тодорова.

Първа на килима се появи Краснобаева, но за съжаление, те допусна груби неточности в композицията си с бухалки, за която получи едва 26.450 точки. От българския щаб подадоха контестация за трудност с тяло, но тя бе отхвърлена и така родната грация остана на 8-ата позиция във временното класиране на този уред и по всяка вероятност ще пропусне финалите на него, тъй като гимнастичките от потоци "C" и "D" все още не са играли.

Така, Елвира най-вероятно ще пропусне възможността да се класира за трети финал на уред на шампионата, след като вчера го стори на обръч и топка.

Другата ни представителка в индивидуалната надпревара Никол Тодорова пък изигра много стабилно своето съчетание на лента, за което заслужи 29.550 точки, с което временно оглави подреждането. И тук българският щаб имаше претенции към оценката, но отново подадената контестация не доведе до промяна в съдийското решение.

По този начин след изиграването на първите два потока на бухалки и лента България остава лидер в отборната надпревара с актив от 149.250 точки пред състава на Израел със 148.350 пункта. Временното трето място е за Азербайджан със 137.450 точки.

Малко по-късно днес ще станат ясни и медалистите в отборната надпревара, като това ще се случи веднага след края на състезанието при ансамблите. Българският състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова и Ванеса Емилова ще представят композицията си с пет топки със стартов №9.

След изиграването на съчетанията на бухалки и лента от гимнастичките от потоци "C" и "D" пък ще бъдат определени и финалистките на отделните уреди в индивидуалната надпревара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическа криза в Нидерлания: Очаква се Марк Рюте да връчи оставката си на краля
Политическа криза в Нидерлания: Очаква се Марк Рюте да връчи оставката си на краля
500 дни война: Зеленски посети Змийския остров, Байдън защити предоставянето на касетъчни бомби на Киев
500 дни война: Зеленски посети Змийския остров, Байдън защити предоставянето на касетъчни бомби на Киев