НОВИНИ

България с двама фигуристи на световното първенство в Япония

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:30, 31.01.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
александра фейгин класира волната програма пекин
Слушай новината

България ще има двама представители на предстоящото Световно първенство по фигурно пързаляне в Сайтама, Япония, обявиха от БФ Кънки.

Планетарният шампионат ще се проведе между 20 и 26 март тази година, като това ще бъде третият случай, в който Сайтама ще приеме най-добрите фигуристи в света след 2014 и 2019 година.

При жените страната ни ще бъде представена от Александра Фейгин, като по думи на нейната треньорка Ина Лутай това ще бъде най-важното състезание за българката през тази година.

"За нея Световното първенство ще бъде най-важното състезание, в което ще се представи най-добре. Знам го, защото тя е борец", заяви Лутай.

Най-големите трудности пред родната фигуристка пък са свързани с ниските температури в Зимния дворец в София, където вече няколко месеца има проблеми с климатика.

"15 минути след започване на тренировката състезателите не усещат пръстите на краката си от студ, а трябва да приземят 3 оборота във въздуха. Начинът, по който се подготвяме не отговаря на условията в нито една европейска държава. Искаме само да бъде малко по-топло, нищо друго не ние е необходимо", сподели Ина Лутай.

По думи на президента на БФ Кънки Христо Турлаков вече се работи по казуса, като са проведени разговори с дружеството "Академик" и с управителя на Зимния дворец, но до момента не е намерено решение.

При мъжете пък на световно първенство по фигурно пързаляне засега ще ни представя Александър Златков, който има покрит норматив за шампионата. Лари Луполоувър обаче също има шансове на покрие изискванията и ако това се случи по всяка вероятност от БФ Кънки ще направят контролно, за да се определи кой от двамата ще пътува за Япония.

От 27 февруари до 5 март пък предстои да се проведе и Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки в Калгари, Канада. За участие в шампионата отново има двама заявени българи - Киара Христова и Филип Каймакчиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Видин намериха портмоне с пари и го занесоха в полицията
Ученици от Видин намериха портмоне с пари и го занесоха в полицията
Крум Зарков: Днес стана ясно, че НС няма желание да приеме закон за разследване на главния прокурор
Крум Зарков: Днес стана ясно, че НС няма желание да приеме закон за разследване на главния прокурор