НОВИНИ

България спечели две титли в силовия трибой от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

българия спечели две титли силовия трибой световните летни игри спешъл олимпикс
Снимка: Спешъл Олимпикс България
bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 25.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Вдигане на тежести
Слушай новината

Костадин Велков спечели три златни и един бронзов медал в дисциплините от силовия трибой на световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин.

Той завоюва златото на вдигане от лег – 120 кг, клек – 120 кг, трибой – 265 кг. и бронз в мъртва тяга със 125 кг. Заслужено получи прозвището "strong men" от съотборници, треньори и официални лица.

Костадин Велков е на 18 г. от Спешъл Олимпикс Смолян. Това е негово първо участие в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. Участието на Костадин в Световните игри е благодарение на подкрепата на община Смолян и съдействието на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Смолян. Подготовката на Костадин се осъществи с партньорството на фитнес „Грег“, Смолян с треньор Георги Георгиев. Преди да започне подготовката си по силов трибой, Костадин е бил ученик на щангиста Величко Чолаков до внезапната му смърт през 2017 г.

„Следвах докрай девиза си – никога не се отказвай, и инструкциите на треньорите“, споделя Костадин за тайната на успеха си.

Ден преди успеха на Костадин Велков, злато в трибоя завоюва и атлетът Валери Маринов. Валери взе злато във вдигане от лег – 70 кг, и бронз в останалите дисциплини: клек – 70 кг., мъртва тяга – 120 кг и трибой 260 кг.

Валери Маринов е от Спешъл Олимпикс Благоевград, на 45 години и участва за втори път на Световни летни игри. През 2019 в Абу Даби, Валери се състезава в спорта боче. Участието на Валери Маринов в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин е благодарение на подкрепата на община Благоевград. Подготовката на Валери се осъществи с партньорството на фитнес „Централ“ Благоевград с треньор Мирослав Радев.

„Непобедими сме заедно! Щастлив съм. Искам отново да участвам“, сподели Валери след награждаването.

Подготовката на отбора по силов трибой на Спешъл Олимпикс България се осъществява в партньорство с Българска федерация по силов трибой. Национален треньор на отбора по силов трибой е д-р Ивелина Кирилова.

"По време на състезанието най-важното бе да изпълним това, за което сме тренирали. Спазването на съдийските команди и изпълнението на упражненията по правилата бяха голямо предизвикателство. Също така излизането на подиума пред многобройната публика, която непрекъснато скандираше и окуражаваше атлетите затрудни фокусирането им. Въпреки това и двамата атлети, и Костадин и Валери, направиха перфектното състезание. Доверието, изградено между нас по време на тренировките и усилената работа с личните им треньори доведоха до този успех", споделя д-р Кирилова след триумфа на отбора.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-часовият бунт на Пригожин - хронология на събитията
24-часовият бунт на Пригожин - хронология на събитията
"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти
"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти