НОВИНИ

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции

българия става седалище асоциацията балканските новинарски агенции
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:25, 19.09.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)- Югоизточна Европа (ЮЕ).

Генерален секретар на организацията ще е генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев като мандатът му ще е три години.

Това гласуваха и приеха с пълно мнозинство представители на новинарски агенции от единайсет страни, участници в 30-ата Генерална асамблея на АБНА-ЮЕ, на която Българската телеграфна агенция (БТА) е домакин в Бургас.

Регистрацията на АБНА-ЮЕ ще е в България, седалището й ще е в БТА. Приет беше и устав на АБНА-ЮЕ, който следва принципите, залегнали в устава на Европейската асоциация на новинарските агенции (ЕАНА).

"Това е голямо признание за страната ни, понеже няма много регистрирани международни организации и тази е една от малкото. Единайсет държави се включиха от Балканския полуостров, имаме и наблюдател от Италия, частица от която също е на Балканите, очакваме, че те също ще станат член", каза Кирил Вълчев. По думите му организацията може да се разшири още, имайки предвид Югоизточна Европа. Според него към Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия и Черна гора, могат да се прибавят и Молдова, Грузия, Армения.

За председател на АБНА-ЮЕ бе избран генералният директор на гръцката агенция АНА-МПА Емилиос Пердикарис. Следващата асамблея на Асоциацията ще се състои в Солун, Гърция през пролетта на 2023 година. Република Турция ще поеме домакинството на АБНА-ЮЕ през 2024 година.

В Борда на директорите на АБНА-ЮЕ влизат досегашният президент на АБНА-ЮЕ Скендер Красничи, собственик на агенция КосоваПрес и Сердар Карагьоз, генерален директор на турската Анадолска агенция.

Идеята за създаване на Асоциация на балканските новинарски агенции възниква през септември 1994 г. на среща в София на представителите на информационни агенции от Балканите. Учредителното първо Общо събрание на неформалната АБНА-ЮЕ е проведено през юни 1995 г. в Солун, Гърция. Целта на организацията е да даде възможност за развитие на сътрудничеството между новинарските агенции от региона, както и да допринесе за установяването на климат на мир, приятелство и сътрудничество на Балканите.

В работата на Асоциацията на балканските новинарски агенции през годините се включват албанската АТА, босненската ФЕНА, агенцията от босненската Република Сръбска – СРНА, българската БТА, гръцката АНА-МПА, кипърската СНА, косовската КосоваПрес, агенцията от Република Северна Македония – МИА, румънската Аджерпрес, сръбската ТАНЮГ, турската Анадолска агенция, хърватската ХИНА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на икономиката: Няма проблем да намалим потреблението на ток с 15%, бизнесът ще се справи
Министърът на икономиката: Няма проблем да намалим потреблението на ток с 15%, бизнесът ще се справи
България надигра Португалия за втори пореден успех на Евроволей 2022 за мъже до 20 години
България надигра Португалия за втори пореден успех на Евроволей 2022 за мъже до 20 години