НОВИНИ

"Българската Коледа": Историята на Наско, който мечтае да стане полицай

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 03.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Седемгодишният Атанас от Банско мечтае да стане полицай. Наско е роден с вродени аномалии, свързани с нисък ръст, проблем с очите и бъбреците, а от година лечението му се подпомага от "Българската Коледа".

Наско се ражда преди седем години след нормална бременност, без усложнения. Още в първите дни обаче става ясно, че има проблем с очите на детето.

"Той имаше проблеми от раждането с очите, там си обърнахме внимание, минаха операции, имплантация на лещи, но така реално самата диагноза, чрез генетично изследване на 4-годишна възраст я поставиха. Диагнозата му е Синдром на Льове, това е диагноза, която е така сравнително нова, не се знаят много неща за този синдром", обясни майка му Елица Петрова.

Заради заболяването на Наско, което освен зрението засяга и бъбреците и растежа, се налага по няколко пъти годишно той да влиза в болница за изследвания. От април месец всеки ден първокласникът приема и хормон на растежа, средствата за който не се поемат от Здравната каса. За това и семейството се обръща за помощ към "Българската Коледа".

"Българската Коледа" ми помогна най-вече да бъда спокойна, че детето ще си стартира лечението както трябва. Наистина сигурност ми даде най-вече, че има шанс да си догони връстниците чисто физически и в крайна сметка да се чувства като един от тях. Хормонът сега за една година, чрез фактурите, които взимаме за фондацията, даже за по-малко от година е около 5000 лева. Цялата сума вече ни е изплатена, лечението си върви, закупено е всичко, което трябва", каза Елица Петрова.

Въпреки че не е написал писмо до Дядо Коледа все още, Наско вече си е избрал мечтания подарък, който ще очаква под елхата - баскетболен кош.

БНТ: Ти гледаш ли баскетбол?

Наско: Не, само играя.

БНТ: А ти като пораснеш, какъв искаш да станеш?

Наско: Полицай.

БНТ: Полицай, защо?

Наско: Защото искам да гоня престъпниците!

И докато Наско мечтае да стане полицай, майка му си пожелава най-вече здраве - за своето дете и децата на "Българската Коледа".

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити и Тотнъм не се победиха след 6 гола и драма в края
Манчестър Сити и Тотнъм не се победиха след 6 гола и драма в края
Треньорът на Берое: Хареса ми как играхме, въпреки загубата от Крумовград
Треньорът на Берое: Хареса ми как играхме, въпреки загубата от Крумовград