НОВИНИ

Колко силно е руското влияние в Босна и Херцеговина?

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
20:35, 03.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Докъде е проникнало руското влияние в Босна и Херцеговина? Очаква се през декември страната да получи зелена светлина за начало на преговори за присъединяване към ЕС и да започне процес за влизане в НАТО. Според местни анализатори само така ще може да бъде спряно руското влияние в Босна.

Хърватия, Чехия, Гърция, Италия, Словакия и Словения подкреха Босна и Херцеговина за начало на преговори за членство в ЕС. Това стана по време на срещата на външните министри на НАТО тази седмица в Брюксел.

На този фон босненският министър на отбраната Зукан Хелез заяви, че на територията на босненската Република Сръбска има лагери за обучение на паравоенни структури, водени от "хора на Русия". Изказването му предизвика сериозни коментари в политическите и експертни кръгове в етнически разделената балканска страна.

Според декана на Факултета по политически науки в Университета в Сараево Сеад Турчало е имало контакти на най-високо ниво между представителите на министерствата на вътрешните работи на Русия и на Босна и Херцеговина.

"Не трябва да забравяме, че руските специални части обучаваха преди време предствителите на регионалното министерство на вътрешните работи на босненските сърби и за това има доказателства, защото са провеждани срещи на министерско равнище. Като поставите това изказване на босненския министър на отбраната в един по широк контекст, то придобива друго измерение. В същото време виждате как темата започва да се употребява от определени кръгове, което трябва да ви накара да мислите, че има нещо. Обществото в Босна и Херцеговина трябва да посвети внимането си върху тази тема, за да се разбере цялата истина", каза Турчало.

Сараевският анализатор Хикмет Карчич смята, че Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония са много уязвим регион и затова заемат сериозно място в руските усилия за дестабилизация на Западните Балкани. Руското посолство в Сараево е променило позициите си по отношение на процесите в Босна и Херцеговина в сравнение с предишните години.

"Има информация , че руското посолство в Сараево финансира определени националистически организации в босненската сръбска част и така виждаме директно как руското посолство работи срещу конституцията на Босна и Херцеговина. Страната ни е слаба и не може да реагира на това. За да се реши това, трябва да се ускори започването на преговорите на страната за членство в ЕС и присъединяването ѝ към НАТО", посочи Хикмет Карчич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Крумовград показва прогресираща игра
Станислав Генчев: Крумовград показва прогресираща игра
Крумовград прекъсна черната си серия и приземи болезнено Берое
Крумовград прекъсна черната си серия и приземи болезнено Берое