НОВИНИ

Макрон определи нападението в Париж като тероризъм

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:19, 03.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Нападение с нож и чук на метри от Айфеловата кула в Париж. Загинал е турист, други двама души са ранени. Нападателят крещял "Аллах акбар". Френският президент Еманюел Макрон определи случая като терористично нападение, а началникът на службата по сигурност в Париж призова, ако атаките зачестят, да бъде обмислен план "Б" за церемонията по откриване на Олимпиадата през юли.

Френски гражданин с ирански произход. Идентифициран е като Арман Р - на 26 години. Това е човекът, който с викове "Аллах акбар" в съботната нощ атакува първо с нож, а после и с чук случайни минувачи в сърцето на Париж. Малко преди 21:00 местно време напада и наръгва смъртоностно германски турист.

Загиналият мъж и съпругата му се разхождали на метри от Айфеловата кула. Жената е спасена от преминаващ в този момент таксиметров шофьор. Нападателят успява да избяга, преминава от другата страна на Сена, където удря британски гражданин - този път с чук. Успява да рани и още един мъж, преди да бъде заловен от полицията.

"Това, което знаем за нападателя е, че е роден във Франция през 1997 г. Известен е на министерството на правосъдието, осъждан е на 4 години затвор за друго престъпление", каза Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

През 2016 г. е осъден за планиране на нападение, има данни и че има психично заболяване. По време на разпита нападателят казал на полицаите, че е разстроен заради смъртта на мюсюлмани в Газа и Афганистан.
Френският президент Макрон определи случилото се като терористично нападение. Разследването е поето от службата за борба с тероризма.

За часове районът беше отцепен, а жители и гости на Париж продължават да изпитват тревога.

Службите за сигурност призоваха да бъде обмислен план "Б" за предстоящите следващото лято Олимпийски игри. Препоръката е най-вече за церемонията по откриването, която трябва да се състои покрай бреговете на Сена. 15 000 военни ще отговарят за сигурността, но случаите на нападения, извършени от вълци-единаци във Франция в изминалите месеци зачестяват.

"Истината е, че вече подобни новини дори не ни изненадват. Тези нападения са изключително непредвидими и е трудно да бъдат предотвратени. Вероятно ще има още, за съжаление очаквам да има още", каза Дидие Флори, жител на Париж.

Преди два месеца 20-годишен младеж уби учител и рани други трима души в град Арас. По-късно стана ясно, че нападателят е член на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляният в Благоевград охранител все още е с опасност за живота
Простреляният в Благоевград охранител все още е с опасност за живота
Иван Димитров: Славия има потенциал и това ще го покажем в турнира за Купата на България
Иван Димитров: Славия има потенциал и това ще го покажем в турнира за Купата на България