НОВИНИ

Губернаторът на Чикаго обвинява колегата си от Тексас, че праща "автобуси с мигранти" в града

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:08, 03.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение между демократи и републиканци в Съединените щати - този път заради мигрантски натиск. Според кмета на Чикаго, губернаторът на щата Тексас системно изпраща автобуси с мигранти в града, в който и сега има хиляди търсещи убежище.

Градската управа на Чикаго полага усилия да приюти хиляди мигранти, които от няколко месеца живеят в полеви уславия пред полицейските управления и на международното летище О Хара. Кметът на Чикаго, който е чернокож, пое поста през май. Сега температурите падат, а автобусите с мигранти от Тексас продължават да пристигат.

"Всеки знае, че десният екстремизъм в тази страна е насочен срещу градовете, управлявани от демократи. Честно казано, има съзнателни действия срещу градовете под управление на демократите, където ръководителят е цветнокож. Всичко е насочено към създаване на проблеми и хаос", каза Брендън Джонсън - кмет на Чикаго.

От април миналата година щатът Тексас е транспортирал с автобуси повече от 66 хиляди мигранти в шест града, ръководени от демократи. В четири от тези градове кметовете са чернокожи.

В същото време десетки жители на Чикаго протестират срещу изграждането на две нови убежища за мигранти в предградието Брайтън Парк. Обектите са финансирани от щата Илинойс и трябва да отворят врати в средата на декември. Центровете струват 65 милиона долара и ще подслонят повече от 2 200 кандидати за убежище.

"Хората казват, че сме расисти и други дрън-дрън глупости заради мигрантите. Аз самият се смятам за сто процента имигрант, защото майка ми и баща ми са брали царевица. Баща ми е събирал картофи като всеки друг, не се е родил със сребърна лъжичка в устата, трябвало е да се бори. А сега тези хора просто слизат от автобусите и получават всичко, както се казва, на червен килим. Като данъкоплатец не смятам това за правилно", каза Рикардо Паласиос - жител на квартала Брайтън Парк - Чикаго.

Противниците на комплекса са завели дело за спиране на строежа с аргумента, че нарушава законите за зониране на Чикаго.

"Ние сме много гостоприемна общност. Тук е пълно с всякакви мигранти. Тревожа се, че не е хуманно да се тъпчат много хора в този глупав концлагер, при положение, че разполагаме с имоти за отдаване под наем. В този момент разполагаме със 100 обекта за наемане в Брайтън Парк", каза Ричард Зъпкъс - жител на квартал Брайтън Парк.

Засега 17 църкви в Чикаго се преустройват като убежища за мигранти с частни дарения. Там в рамките на 60 дни новодошлите ще разполагат с подслон, храна и ще се запознаят с възможностите за намиране на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабите места на бюджета на НЗОК и къде изтичат парите за здраве
Слабите места на бюджета на НЗОК и къде изтичат парите за здраве
Владимир Зографски остана на 18-о място в Лилехамер
Владимир Зографски остана на 18-о място в Лилехамер