НОВИНИ

Зимните курорти у нас са готови да посрещат туристи

Какви са цените на ски картите?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:48, 03.12.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Зимните ни курорти са готови за сезона. На някои места лифтовете вече работят, но условията никъде все още не са подходящи за каране на ски. В продажба са и картите за предстоящия зимен сезон.

Мекото време и дъждът създават предпоставка за сериозни инциденти в планината, съобщават от Планинската спасителна служба. На места снегът е мокър и хлъзгав, което предразполага към подхлъзвания и сериозни травми.

"За съжаление условия за ски все още няма. Снегът е доста малко. Температурите са за съжаление, което не предразполага направата на изкуствен сняг. Основните причини за инциденти в планината са надценяване на възможностите, лоша екипировка при предприемане на преход в планината. Тръгване на човек сам в планината", обясни Благовест Обецанов – ръководител на отряд на ПСС-Банско.

Десетки туристи вече пристигнаха в Банско. Зимният сезон там ще бъде официално открит на 16 декември, но следващия уикенд - за студентския празник, лифтът ще работи. Сезонните карти вече са в продажба.

"Картите ще бъдат ясни към десети декември. Имам предвид дневните карти. За момента продаваме най-изгодната карта – сезонната, защото колкото повече идваш, толкова по-евтино ти става. На цена отпреди две години, 1500 лева е", каза Иван Обрейков – мениджър на фирмата концесионер.

В Боровец снежната покривка е над 30 сантиметра. Очакванията са за отличен сезон. Заради инфлацията и скъпите енергоносители ще има леко покачване на цените на лифт картите.

"Дневната карта е 90 лева за възрастен. Сезонната, пълната карта е 1700 лева, 1000 лева е тази, която е за делнични дни. Имаме както карта, която важи за целия сезон, така и такава, която важи за делничните дни, в нея е включено и нощното каране. Тя е изключително подходяща за хора, които са на гъвкаво работно време, която е на запазена цена от миналата година на 1000 лева", каза Мария Шейнова – мениджър на ски зона "Боровец".

Тази година Пампорово ще посрещне скиорите с нов модерен шестседалков лифт от Малина до Снежанка. Лифт картите вече са в продажба. Дневните карти, които сега са в продажба, струват 82 лева за възрастен и 65 за младежи. Цените са в сила до 10 декември. Сезонът ще бъде открит около 15-и декември.

"Частично възобновена южна зона, там сме инсталирали нови оръдия, нова инсталация за изкуствен сняг, както и подобрения в цялата ски зона на критичните места, в които сме отчели през годините, че има проблем със заснежаването, са поставени нови оръдия за сняг", каза Стефан Присадов - мениджър на ски зоната в Пампорово.

На 20 и 21 януари курортът ще е домакин на статрове от Световната купа по сноуборд - паралелен слалом за мъже и жени, в който ще участва и звездата Радослав Янков.

Вижте още в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динко Хоркаш е номер 1 според феновете на Локомотив Пловдив
Динко Хоркаш е номер 1 според феновете на Локомотив Пловдив
Станислав Генчев: Крумовград показва прогресираща игра
Станислав Генчев: Крумовград показва прогресираща игра