НОВИНИ

Бързи влакове пристигат с големи закъснения заради жегата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 02.08.2021
6046
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Заради опасно горещото време от Национална компания "Железопътна инфраструктура" въведоха на много места в страната ограничение на скоростта при движението на влаковете. Подобна мярка се налага от съображения за сигурност. Това от своя страна доведе до големи закъснения и изнервени пътници.

Днес на таблото пристигащи на Централна гара в София можеха да се видят закъснения в диапазона между 70, 90 и 120 минути. Най-сериозни закъснения регистрираха влаковете, които пристигаха от Бургас.

Бързият влак София-Варна пък беше блокиран над 5 часа от аварирала товарна композиция при Меричлери. Отсечката е еднорелсова и при подобни аварии се спира и движението на всички влакове. От БДЖ заявиха, че движението в района вече е възстановено.

Бързият влак от Бургас пристигна в късния следобед на Централна гара с близо 90 минути закъснение. Част от вагоните във влака били без климатик, твърдят пътници. Това направило дългото пътуване още по-екстремно поради високите температури.

От БДЖ обясниха, че закъсненията се дължат основно на строителни дейности в някои участъци в страната и ограничения на скоростта заради горещото време.

"В днешния ден почти 70 процента от междугарията от София до Варна са с въведени временни ограничения на скоростта", обясни Ивайло Георгиев от БДЖ.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" обясниха за "По света и у нас", че е прието максималната температура на релсите да е с 20 °С по-висока от максималната температура на въздуха.

При достигане на критично високи температури може да се получи загуба на устойчивост на релсите. Измервания се правят всеки ден, като с тях се определя и ограничението за скоростта. Поради това е трудно да се правят дългосрочни корекции в разписанието. През лятото най-често се въвеждат ограничения в скоростта по линиите София - Мездра - Плевен - Варна.

Реновираните линии също не издържат на жегата. Днес например по линията Септември-Пловдив разрешената скорост е 60 вместо 130 километра в час.

От БДЖ заявиха, че в горещините се опитват да осигурят влакове с климатици, като с приоритет са дългите дневни линии за сметка на нощните.

"В момента БДЖ пътнически превози разполага с около 40 вагона със седящи места, които са оборудване с охладителни системи", обясни Ивайло Георгиев.

От БДЖ не уточниха какъв процент от общия брой вагони са снабдени с климатици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перник и близо половин София без топла вода в най-голямата жега
Перник и близо половин София без топла вода в най-голямата жега
Пожарът над Перник се разраства
Пожарът над Перник се разраства