НОВИНИ

Без нови изядени разписки, но с отказали машини на балотажа в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
18:26, 21.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Балотажът в София преминава без нови изядени разписки към момента. Объркванията бяха свързани предимно с местата за гласуване по постоянен и настоящ адрес. В 2 секции в 23-ти избирателен район имаха проблем с машините за гласуване и се наложи да преминат на традиционните хартиени бюлетини.

В най-известната избирателна секция в България - 18-а, в 9-а Френска езикова гимназия, превърнала се в легенда заради изядената разписка от миналата неделя изборният ден протича по-вяло в сравнение с първия тур.

"Нямаме изядена бюлетина, няма я дамата, която изяде бюлетината, нормално, спокойно, само избирателната активност е много слаба", казва Снежина Колева - председател на 18 СИК.

Жена, свидетел на екшън сцената от първия тур на изборите, дойде днес да гласува и хвърли нова светлина върху куриозната случка.

"Ние бяхме следващите след нея за гласуване. Жената изпадна в някаква истерия, хвърли си картата, подлуди цялата комисия и избяга през вратата.

Крещеше искам да гласувам повторно на комисията, което не е редно".

Различна светлина върху образа на дамата, станала символ на изборите 2 в 1 дава разказ на нейна близка в социалните мрежи. Тя споделя в Туитър, че жената е бивша преподавателка и имала проблеми със зрението.

Имаме един жест, който е параден, който е демонстративен. "Един такъв жест на една уж комична, жалка и нищожна женица , я превръща в един голям предизвикател на системата, обяснява Стела Богомилова, психолингвист.

И докато една изядена хартиена разписка от човек занимаваше гласуващите в 18 секция, то в 2 секции в 23 РИК борбата между човека и машината завърши в полза на хартиените бюлетини, защото принтерът отказал да пуска хартия.

В 9.30 ч. тази сутрин ни спря машината, като и се развали принтера. Отказа да принтира разписките, при което звъннахме в районната избирателна комисия и прекратихме гласуването с машина и преминахме на хартиени бюлетини, казва Цветелина Ишева - секретар на СИК.

Дали с хартия или с машина, всички гласуващи тази неделя определиха вота като значително по-лесен.

По темата работиха: Б. Черганова, С. Цветкова, К. Гаров

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън триумфира в Катар и намали изоставането си от Верстапен
Хамилтън триумфира в Катар и намали изоставането си от Верстапен
Изборът: Пред машината или за гъби?
Изборът: Пред машината или за гъби?