НОВИНИ

Твърде дълги избирателни списъци затрудняват гласуването в с. Бело поле

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 21.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Регионални
Слушай новината

От секционната избирателна комисия в благоевградското село Бело поле се оплакват, че заради проблем с избирателните списъци работата им е силно затруднена.

В списъците фигурирали имената на хиляди избиратели с двойно гражданство – българско и македонско, които обаче не гласуват. Затова в селото настояват избирателните списъци да се разделят на два – за постоянно живеещи и за хора с двойно гражданство.

8293-ма са избирателите по списък в благоевградското село Бело поле. Въпреки това там има само една избирателна секция. Доставени са 7500 бюлетини и се гласува само на 1 машина.

"В случай, че много или всички лица дойдат по този списък, няма да можем да ги обслужим, и тези лица няма да могат да упражнят правото си на глас", казва Мария, която е член на СИК Бело Поле.

"Как се търси 1 избирател между 8293 човека, нали знаете как се търси - 5 пъти по-бавно", недоволен е секретарят на местната СИК Радослав Богданов.

"Поне 10 минути ни трябва, за да намерим един човек и то е толкова дълъг, че ако го разгърнем, от единия край на селото, до другия ще стигне", съгласява се и Десислава Радулова от СИК Бело Поле.

Едва 210 души са гласували в Бело поле миналата седмица. Дългогодишни членове на СИК казват, че не са виждали нито един от хилядите жители на селото с двойно гражданство да упражни правото си на вот. Затова настояват при следващите избори списъците да се разделят на две - за местни жители и за избиратели с двойно гражданство.

"За да можем да работим нормално. Бюлетини да ни се дават като на нормална секция... А миналата седмица бяха 15 000, забележете, защото бяха 2 избора. Абсурди на абсурдите", казва Радослав Богданов - секретар на СИК в село Бело поле.

От РИК Благоевград подкрепиха искането на членовете на СИК.

"Разбираемо е тяхното оплакване. Би трябвало да се вземе предвид, че тези граждани реално не живеят на територията на общината", заяви Радослав Митрев – говорител на РИК Благоевград.

"Товарим хората с по 8, 9 чувала бюлетини, които никога не се ползват. Те не идват да гласуват македонските граждани тук, за тези избори, и мисля, че може да се намери компромисно решение", каза Йордан Симонски, заместник-председател на РИК Благоевград.

Около 28 000 жители на Република Северна Македония са в избирателните списъци на община Благоевград.

Репортер: Али Мисанков

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книжки на български, напитки и донъти за гласуващите в Джаксънвил, Флорида
Книжки на български, напитки и донъти за гласуващите в Джаксънвил, Флорида
Манчестър Сити безпроблемно победи Евертън
Манчестър Сити безпроблемно победи Евертън