НОВИНИ

Без решение остава проблемът с поддръжката на пътищата, вместо това - скандали в НС

Николай Минков
от Николай Минков
18:21, 29.07.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След 30 септември България е заплашена да остане без пътно поддържане след изтичане на удължените анекси по настоящите договори със строителните фирми. Надеждата за разплитане на казуса беше в последния работен ден на народното събрание. Вместо работещо решение, управляващи и опозиция си разменяха взаимни обвинения. Имаше и искри между "Има такъв народ" и "Демократична България" при гласуването на промени в закона за обществените поръчки.

Подробностите обобщава Николай Минков във видеото.

В последния работен ден от работата на 47-ия парламент депутатите не успяха да разплетат възела с гарантирането на пътното поддържане. Насрочената за тази сутрин от 8 ч. извънредна регионална комисия, която трябваше да предложи действащи решения, се провали. Нейният председател Настимир Ананиев обвини опозицията в саботаж. От ГЕРБ контрираха, че управляващите за 6 месеца не са успели да решат казуса с новите обществени поръчки, които да гарантират не само пътното поддържане, но и зимното снегопочистване.

Председателят на регионалната комисия обясни, че са били готови с решения в отговор на исканията на протестиращите строители.

"Имахме намерение да решим част от проблематиката, която искаше пътния бранш да бъде решена като предложихме в сряда да се разплатим с всички коректни фирми - сега и веднага.", посочи той.

Ананиев съобщи, че заради саботажа на опозицията входираното от него предложение да се удължи до края на ноември срокът на анексите за пътно поддържане, които изтичат на 30 септември, няма да се случи. И съзря по-дълбок замисъл:

"Сега не знам дали саботирането на регионална комисия не е свързано с това един горещ картоф да остане при президента и служения кабинет. Едно много тежко политическо лицемерие и от партия ГЕРБ, и от партия ДПС, и от самата камара на пътищарите.", допълни той.

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ. Те обвиниха шефа на регионалната комисия, че не предлага работещи решения.

"Визирам един политически импотент - колегата Настимир Ананиев, който цяла седмица се опитва да симулира активност. Два дена ялови, импотентни опити да се свика комисия с абсолютно незаконосъобразно решение - да се плати 100% на едни фирми, техните фирми, които ходиха в техни юридически кантори, които бяха привиквани от един заместник министър на финанси, а на останалите - нищо.", каза Николай Нанков от ПГ на ГЕРБ- СДС.

От ГЕРБ- СДС се възмутиха, че за последната година и половина напълно е неглижирано пътното поддържане.
А в пленарната зала "Има такъв народ" и "Демократична България" се скараха при обсъждането на промените в закона за обществените поръчки. Ива Митева обвини доскорошните си коалиционни партньори, че преди 2 месеца без аргументи не са приели тяхното предложение, а сега са готови да гласуват същите текстове.

" Ние категорично ще подкрепим отново този законопроект, който беше внесен от нас, от колегите от ПП и БСП. Само заради това ли не го подкрепихте - защото вие не бяхте вносители? Защото трябваше да ни наречете "мафия" в този период, а сега искате да сте в бяло, искате да правите популистки решения, да приемате популистки решения, за да изглеждате добре в очите на избирателите?", попита тя.

От "Демократична България" се мотивираха с промяна в политическите обстоятелства тогава и сега.

"Май месец все още имахме надеждата, че някакъв процес за взимане на по-добри решения може да бъде изграден. Сега този прозорец се затвори политически и трябва да вземаме решения, които в момента може да не са оптимални, но сега са единствено възможни.", аргументира се Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Въпреки прехвърчалите искри, парламентът прие договорите при обществените поръчки да се индексират спрямо инфлацията.

Последно заседание на 47-ото Народно събрание. Какво приеха депутатите?

Все пак в пленарната зала народните представители работиха бързо, динамично и конструктивно. Успяха да приемат на първо четене помени в Закона за устройство на териториите, с които се дава възможност на всички желаещи да изградят фотоволтаични, покривни централи, да го направят без изискване на лицензи или разрешителни, а само чрез уведомителен режим.

Парламентът реши: Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни

Бяха приети окончателно и промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на райски газ на лица под 18 годишна възраст. Глобите са солени за нарушителите - за първо нарушение до 1500 лв., за второ - до 3 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа с 9 автомобила на магистрала "Тракия", образува се голямо задръстване
Верижна катастрофа с 9 автомобила на магистрала "Тракия", образува се голямо задръстване
Интерконекторът с Гърция скара управляващи и опозиция
Интерконекторът с Гърция скара управляващи и опозиция