НОВИНИ

Последният ден на 47-ото Народно събрание (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 29.07.2022
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Днес завърши работа 47-ото Народно събрание. Макар още да не е ясна датата, на която президентът Румен Радев ще разпусне този парламент, според правилника от днес депутатитe излизат в лятната си ваканция. Заседанието завърши с политически декларации на парламентарните групи без БСП и ДПС.

Вижте финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Животът на 47 НС продължи само 8 месеца. Последният час от работата си депутатите посветиха на заключитени политически декларации. Управляващите наблегнаха на постиженията, опозицията на критиката. Всички погледи обаче бяха насочени към предстоящите извънредни парламентарни избори.

Последно заседание на 47-ото Народно събрание (ГАЛЕРИЯ)

Равносметката на "Продължаваме промяната" е, че 47-ия парламент не събра достатъчно депутати за промяна и антикорупционно мнозинство. Според Андрей Гюров обаче поведението на политическите им опоненти към промяната е показала, че всичко, което са направили, си е струвало.

"Всичко дотук беше само първата стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон. Демокрацията си струва! Демокрацията е единствената гаранция за просперитета на България. Тази битка е на всеки български гражданин, тук и в чужбина. И ние можем и трябва да я спечелим зааедно!", посочи Анрдей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че управлението от последните месеци е показало, че "А отборът" са аматьори. Аргументите ѝ - енергийна криза, липса на алтернативни доставки, високи цени, слаба външна политика.

"Омразата към нас прерасна в омраза към самите вас. Прерасна в омраза помежду ви, в омраза на всеки срещу всеки. Разбрахте ли как тя ви разяде отвътре, прекрасната коалиция на промяната, почувствахте ли нейната опустошителна сила? Омразата ви довърши, не опозицията.", каза Атанасова.

Деклрацията на "Има такъв народ" прочете не председателят на групата, а Пламен Николов, който беше един от кандидатите им за премиер. Той отбеляза, че управляващото мнозинство бързо е започнало да фаворизира едни участници в коалицията за сметка на други. Пожела в следващия парламент за влязат повече истински политически фигури и първокласни експерти.

"Ние от "Има такъв народ" никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта. И в никакъв случай не бихме пожертвали националния интерес, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бъдат предлагани.", заяви той.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов призова за диалогичност между политическите сили. Според него въпросът за това как ще се управлява България заваси от две важни теми - отношението към войната и корупцията. Отбеляза като грешка на мнозинството, че не даде повече ръководни места на опозицията в парламентарните комисии.

"Парламентът съществува, за да може да спира упражняването на властта, да бъде спирачка върху твърде лесните и твърде бързите решения - затова е възникнал парламентът. И това нещо ние не можахме в духа на този парламент достатъчно добре да го разберем.", каза Христо Иванов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи последните месеци като безвремие, без видимо развитие и прогрес. Посочи, че голяма част от законопроектите, които те са предложили, са били отхвърлени.

"Време на привидна борба с корупцията, а всъщност подмяна на структурата на т.нар. "политическа бухалка", репресивна бухалка предадена от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и други.", изтъкна Костадинов.

Мирослав Иванов, който изпълняваше длъжността председател на парламента, отбеляза че за изминалите месеци 47-ото Народно събрание е приело 78 законопроекта, проведен е парламентарен контрол в рамките на 141 часа. Напомни обаче:

"Пленарните заседания често бяха арена на персонални сблъсъци, на използване на вулгарен и циничен език, на език на омразата. Тази най-висша трибуна беше използвана по непристоен начин за постигане на политически цели. Поведение, което противоречи на принципите на парламентаризма.", изтъкна той.

Последният работен ден на 47 НС завърши и без традиционната семейна снимка на всички депутати на стълбите пред парадния вход, на който пише "Съединението прави силата".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без решение остава проблемът с поддръжката на пътищата, вместо това - скандали в НС
Без решение остава проблемът с поддръжката на пътищата, вместо това - скандали в НС
Лудогорец продаде Алекс Сантана на гранд от Бразилия
Лудогорец продаде Алекс Сантана на гранд от Бразилия