НОВИНИ

Интерконекторът с Гърция скара управляващи и опозиция

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 29.07.2022 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Газовият интерконектор с Гърция ще получи Акт 16 до края на август, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Междусистемната газова връзка, свързваща Комотини и Стара Загора, е получила Акт 14 и до четири седмици се очаква да получи и Акт 15 и 16. Петков и енергийният министър Александър Николов обясниха, че благодарение на договорените количества газ от Азербайджан исканото увеличение от "Булгаргаз" е 54, а е 90%, и обвиниха ГЕРб, че са работили за интересите на "Газпром". От опозицията отговориха, че ни предстои газова криза и че кабинетът залага бомби пред служебното правителство.

Ако има политическа воля, след четири седмици интерконекторът с Гърция може да бъде въведен в търговска експлоатация, след като получи акт 15 и 16, обясни премиерът в оставка Кирил Петков.

"Реално цената на газа пада допълнително в момента, когато имаме Акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората точно, когато идва и зимата, свързана с енергийната криза", заяви Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Петков заяви, че ГЕРБ не са имали желание да завършат проекта.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на "Газпром". Това искам ясно да го заявя. Т.н. "евроатлантици" реално скрито са работили за интереса на "Газпром" през всичките тези години", заяви Кирил Петков.

С азерския газ и доставките на втечнен газ с обявените вече седем танкера, според енергийния министър Александър Николов, е направено, така че "Булгаргаз" да иска почти двойно по-малко увеличение на цената за август. Спекулация на посредници не е причина за увеличението, уточни Николов.

"В Европа, за съжаление, в момента цената на европейския индекс е над 200 евро. За последния месец повишението е над 90 и няколко процента. Истината е, че балансирането с количества и фактът, че има вече природен газ от Азербайджан, води до това, увеличението да е 54, а не 90%", каза Александър Николов, министър на енергетиката в оставка.

Николов отхвърли твърденията на президента Румен Радев, че кабинетът оставя в наследство хаос в енергетиката. Коментира и хипотезата за отваряне на сметка в рубли за възстановяване на руските газови доставки.

"Отварянето на рубли, китайски юани, долари или каквото и да е - технически не е като изпълнение никакъв проблем. Проблем е механизмът отзад и какви рискове носи той. Не е въпросът толкова дали някой иска да ходи с автобус до Москва. Въпросът е, ако отиде, доколко може да се разчита на този договор занапред", заяви Александър Николов.

Опозицията отвърна, че ако те са останали на власт, газовата връзка Комотини-Стара Загора е щяла да бъде завършена още в края на миналата година. И атакуваха управляващите, че са довели страната до газова криза.

"Те нямат смелостта да излязат и да си признаят, че България е пред газова криза. Сега обясняват как са договорили седем танкера, но никой не казва с кого са се договорили, на каква цена са тези танкери и най-важното - как ще стигнат до България", каза Теменужка Петкова, бивши министър на енергетиката, ГЕРБ-СДС.

Според ГЕРБ не само че няма запазен капацитет за доставки на втечнения природен газ, но и мерките на кабинета за потискане на цените, като ограничаване на износа на петролни продукти с руска компонента, са на практика неизпълними и със съмнителен ефект.

"С тази забрана за износ на горива, ако те са произведени с руски нефт, единствено замазват очите на хората и крайният ефект, ако може да бъде приложена изобщо тази забрана, ще бъде по-висока цена на горивата, а не по-ниска", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ предлагат въвеждане на мито върху горивата и със събраните около 3,5 млрд. да бъде осигурена компенсация от 1 лев за крайните потребители и БЕХ да преработва руския петрол на ишлеме в "Лукойл Нефтохим", след което да го реализира по-евтино на пазара. Но мерките не са били дори обсъдени.

"Тоест тук отново говорим за това как Кирил Петков залага бомби пред служебния кабинет", каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Според опозицията тепърва ще се изчисляват щетите от седеммесечното управление на кабинета "Петков".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без решение остава проблемът с поддръжката на пътищата, вместо това - скандали в НС
Без решение остава проблемът с поддръжката на пътищата, вместо това - скандали в НС
Лудогорец продаде Алекс Сантана на гранд от Бразилия
Лудогорец продаде Алекс Сантана на гранд от Бразилия