НОВИНИ

Спасители извадиха трима давещи се в бурното море на Южния плаж в Несебър

Снимка: Плаж Несебър - юг
bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 29.07.2022 (обновена)
6892
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от половин час осем спасители се бориха с огромни вълни и успяха да извадят давещи се туристи на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера около 19.00 ч. Кои са героите на историята - Давид Сукнаров разказва.

Въпреки червената флагова сигнализация и огромните вълни през целия ден, двама туристи влизат във водата, когато спасителите приключвали работа.

Надя Иванова, свидетел на инцидента: „Някакво момче не се вслуша в съветите и влезе навътре. Спасителите, две момченца, мисля, че бяха, веднага влязоха навътре. Събраха се доста хора".

Пръв на помощ се притекъл сърфист, но вълните погълнали и него. Спасители, които живеели в района, за минути пристигнали на плажа.

Владимир Запрянов, старши спасител на плажа: „Ситуацията беше много критична. Бяхме около 6 - 7 човека във водата и беше доста тежка борба. 30 минути се борехме с течението, тъй като то ни вкарваше в скалите".

Заради по-късния час спасителното оборудване вече било прибрано.

Борислав Байчев, спасител: „С всяка изминала минута течението се засилваше и се отваряше. Точно за това ни беше и по-трудно всяка минута да овладеем инцидента. Успяхме да ги докараме до една линия, но тя не беше достатъчна, за да излезем. След това аз и една част от колегите излязохме да вземем оборудване, за да успеем да ги извадим".

Спасена е първо младата жена, а след това и двамата мъже, разминавайки се на косъм от смъртта. За съжаление, тези случаи не са прецедент.

Димитър Николов, спасител: „Никой не обича да спазва правилата, така ще го кажа.

Как се справяте?

"Трудно, караме се, но нямаме избор. Правим го по принцип заради тях, те обаче не разбират. Мислят, че сме дошли тук просто да си свиркаме".

Докато сами не се уверят, че морето е опасно, летовниците влизат във водата дори при червен флаг.

Магдалина, летовник: „Влязохме малко навътре, но постоянно идват вълни и не се задържаме много. Малко дърпа водата навътре".

Радослав Миланов, летовник: „Вълните идват някой път по две, някой път по една. Но има, повечето хора с по-други емоции, където обичат на по-дълбоко да влизат".

А спасителите казват, че тази година мъртвото вълнение се е появило по-рано от очакваното и трябва да бъдем бдителни, дори да изглежда спокойно на повърхността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание
Вижте финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание
ГЕРБ за интерконектора с Гърция: Петков излъга за пореден път
ГЕРБ за интерконектора с Гърция: Петков излъга за пореден път