НОВИНИ

Как в Германия правят икономии заради газовата криза?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:26, 29.07.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Европа
Слушай новината

Драстични мерки за икономия на ток в Германия заради кризата с газовите доставки за Европа. Редица градове, сред които и столицата Берлин, започват поетапно да използват по-малко електричество.

Освен че обществени сгради вече няма да бъдат осветени през нощта, на места дори ще бъде спряна топлата вода.

Около 200 емблематични берлински сгради остават без осветление. Заради икономии на енергия и риска от недостиг на природен газ, на тъмно ще бъдат някои от най-знаковите места в германската столица. Мярката ще спести енергия, но не и пари, тъй като всички 1400 прожектора трябва да бъдат изключени ръчно, а това ще отнеме седмици и ще струва 40 000 евро.

По-драстични са икономиите в Хановер, където спира топлата вода в обществени институции, плувни басейни и фитнес зали. Фонтаните няма да работят през нощта, ще бъде спряно и осветлението на големи сгради. Общинските сгради ще се отопляват само от 1 октомври до 31 март, а температурата не може да надвишава 20 градуса.

Без топла вода и нощно осветление ще бъдат и обществените сгради в Мюнхен. В Нюрнберг затварят три от четирите закрити басейна.

На тъмно, студено и без топла вода - такава е ситуацията и в богатия баварски град Аугсбург.

"Важно е хората да разберат, че вероятно ни предстоят наистина трудни времена. Решихме да спрем осветлението на историческите забележителности, а също и фонтаните - така хората ще могат да видят и наистина да осъзнаят, че в момента се намираме в извънредна ситуация", казва Ева Вебер, кмет на Аугсбург.

Германският икономически министър предупреди, че дефицитът на газ в страната може да продължи до октомври 2024 г. Хората са предупредени да очакват и по-високи сметки.

"Газпром" доказа, че е ненадежден доставчик. В същото време са обещали доставки и на други страни, което означава, че трябва да очакваме чувствително по-високи пазарни цени. Това ще бъде усетено най-вече от потребителите", каза Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия.

Изчислява се, че средно семействата ще плащат с около 500 евро повече всяка година. Преди началото на войната в Украйна, Германия купуваше 55% от природния си газ от Русия. След наложените от Европа санкции, руската "Газпром" няколко пъти намали количествата газ към Стария континент и в момента "Северен поток - 1" работи на 20% от капацитета си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След горещото време днес и утре предстои захлаждане
След горещото време днес и утре предстои захлаждане
Петков: Интерконекторът с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август
Петков: Интерконекторът с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август