НОВИНИ

Най-накрая ще ремонтират хуманитарната гимназия в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 29.07.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хуманитарната гимназия в Пловдив, в която преди повече от 140 години за първи път в страната се чества делото на братята Кирил и Методий, най-сетне ще бъде ремонтирана.

Още преди две години от министерството на културата излизат със становище, че сградата е опасна за децата, но въпреки това учебният процес в нея продължава.

По предварителни сметки за цялостен ремонт и реставрация ще са нужни 8 милиона лева. Сега половината от средствата вече са осигурени от държавата.

С всяка изминала година става все по-трудно прозорците в училището да се затварят плътно. Сградата е паметник на културата от национално значение, строена през 1885 г. Това води и до големи загуби на топлина. Тази зима ръководството платило над 23 000 лева за отопление.

"Опитваме се да правим частични ремонти, дървото е толкова старо, че няма как да бъде поддържано повече", казва директорът Емил Начев.

В най-добрия случай ремонтът на възрожденската сграда, в която се помещават две училища с близо 2000 деца, ще започне следващото лято.

"Ще бъдат използвани материали, които са използвани при направата на сградата, дограмата ще е дървена, вътре ще бъде само варово циментова настилка, без да се използват нови технологии. Подмяна на всички инсталации, стълбите ще се запазят във вида, в който са и сега", казва Начев

Родителите ще настояват в следващия бюджет на Пловдив да бъдат предвидени липсващите средства за довършване на ремонта.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът реши: Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни
Парламентът реши: Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни
Брикел: Сандов застрашава енергийната сигурност на страната
Брикел: Сандов застрашава енергийната сигурност на страната