НОВИНИ

Д-р Цветеслава Гълъбова: Райският газ създава психическа зависимост

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 29.07.2022
5321
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Райският газ може да доведе до трайни увреждания. Има потенциална активност да създаде зависимост и то психическа. Това каза в студиото на "Денят започва" д-р Цветеслава Гълъбова.

Това е психоактивно вещество и като такова носи този потенциал. Други такива вещества са алкохолът и наркотиците, някои медикаменти, каза тя.

Съвременните наркотици почти не създават физическа зависимост - като болки, гадене, повръщане, а психическа - желание да се употреби отново. Когато райският газ се употреби, макар и еднократно, създава лекота и еуфория и може да се окаже, че до детето има "батко или чичко с друго вещество, което услужливо подава и тъй като тийнейджърите са любопитни, това може да се насочи към друга посока", каза д-р Гълъбова.

Райският газ е по-опасен за младите, отколкото за възрастните, защото е от веществата, които атакуват мозъка, а той е крехък и незащитен.

При честа употреба или стигане до безсъзнателно състояние мозъкът получава трайни увреди, настъпва органична промяна на личността, която може да се разтегли във времето. Може да настъпят епилептични припадъци и психични заболявания, които макар и когато употребата е спряла, човекът да има психично разстройство, категорична е д-р Гълъбова.

Проблемът е много сериозен, каза тя.

Момчето, което изпадна в безсъзнание след употреба на райски газ, е добре

Информира още, че в Психиатрична болница "Св. Иван Рилски", на която е директор, на седмица имат по 5 - 6 пациенти с психични разстройства от наркотици.

"За мен това е ужасяващо. Вече хероинът е тотално демоде. Използват се психостимуланти, амфетамини, метамфетамини, халюциногенни гъби и всякакви комбинации", каза Гълъбова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортинг Лисабон е опция пред Кристиано Роналдо
Спортинг Лисабон е опция пред Кристиано Роналдо
Кризисните центрове за украински бежанци имат нужда от хранителни продукти
Кризисните центрове за украински бежанци имат нужда от хранителни продукти