НОВИНИ

Последен ден на протести на пътните строители

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:21, 29.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Днешният трети протест на пътностроителните фирми е последен. Причината е, че днес е последният работен ден на сегашното 47-о Народно събрание.

Все пак пътните строители се надяват днес да бъдат приети промени в Закона за обществените поръчки, които ще позволят индексиране на договорите в строителство, предвид инфлацията.

"Очакваме все пак народните представители да проявят здрав разум и да променят ЗОП, така че служебният кабинет да може да приеме методика за индексиране на цените на строителните дейности. В противен случай е застрашен целият строителен сектор в страната. Има механизъм, по който може да стане това днес, но не знам дали ще имат физическо време и политическа воля да го направят", каза Стефан Чайков от Браншова камара "Пътища".

Вчера протестиращите строители се събраха пред НС и построиха палатков лагер, като обясниха, че това е обучителен център за управляващите.

Имаше и шествие на тежкотоварни автомобили по Околовръстния път на София.

Депутатите Тошко Йорданов и Станислав Балабанов дойдоха при строителите и заявиха, че решение на проблемите си трябва да търсят в Министерство на финансите, а не в Народното събрание.

Според браншовата камара обаче сега всичко е в ръцете на парламента. Протестираха и пътни строители в страната, като блокираха 20 ключови пътни участъка. Автомагистрала "Хемус" на входа и изхода на Варна беше блокирана за час. Днес протестите продължават.

Снимки: БГНЕС, Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube:
https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: "Булгаргаз" е във фактически фалит
Делян Добрев: "Булгаргаз" е във фактически фалит
Сандов: Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания
Сандов: Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания