НОВИНИ

Бежанци в Нагорни Карабах се укриват във фабрика за диаманти

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:31, 27.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Поредни взаимни обвинения за атаки в района на Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения. От края на септември обстановката около непризнатата република ескалира.

Въпреки примирието постигнатото с посредничеството на Москва, бойните действия в района не спират. За жертви - цивилни, и военни, съобщават и от двете страни. Военните действия станаха причина и за бежанска вълна.

Армения и Азербайджан с взаимни обвинения за нарушаване на новото примирие в Нагорни Карабах

Фабрика за диаманти в Армения приюти стотици жители от столицата на Нагорни Карабах. Помещенията, предвидени за промишлени дейности, сега са дом на около 200 души, предимно жени и деца, избягали от бомбите в Нагорни Карабах.

За Анна Осипян, която е тук с внуците си, това е трета война. Във фабриката е намерила нещо по-ценно от диаманти - място, където да се спаси от най-тежките бойни действия от 30 години насам.

Анна Осипян, жител на Степанакерт: "Бомбардировките не спираха. Бомбардираха Степанакерт, къщите. На 29 септември пристигнахме тук. Приеха ни много добре, Слава Богу. Дай Боже да има много такива хора."

Промишленият комплекс се намира на около 20 км от столицата Ереван. Бил е предвиден за разширяване на дейността на компанията собственик. Освен диаманти, тук е трябвало да започне обработката на сапфири, рубини и топази. Машините обаче са преместени на друго място.

Хронология на конфликта: Как се стигна до поредното напрежение в Нагорни Карабах

Арсен Артешасян, директор на фабрика за диаманти: "Когато има война, за печалба не може да става дума. Сега най-важното е държавата да победи!"

Според един от съсобствениците на фабриката бизнесът има социални задължения към хората. Затова е взето решение помещенията да бъдат превърнати в своеобразен бежански център. Скоро ще започне обучение на желаещи да се включват в обработката на скъпоценни камъни. Бежанците по неволя благодарят за покрива и за възможността за работа, което прави бъдещето им малко по-ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на будители: Отецът, който обновява църквите, но и помислите на хората
В търсене на будители: Отецът, който обновява църквите, но и помислите на хората
Полицаи и пожарникари протестираха в Пловдив и Бургас за по-високи заплати
Полицаи и пожарникари протестираха в Пловдив и Бургас за по-високи заплати