НОВИНИ

Спазва ли се примирието в Нагорни Карабах?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 12.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Руският външен министър Сергей Лавров призова политическия диалог за конфликта в Нагорни Карабах да не се бави. Според арменския външен министър обаче, това е възможно едва след прекратяване на огъня. Баку съобщава за нова жертва при обстрел на азербайджански град, въпреки споразумението за примирие, постигнато в събота. Политическите совалки по темата продължават.

Въпросите не могат да бъдат решени бързо и едновременно, става дума за процес. Но това не означава, че трябва да се протака, каза Сергей Лавров след среща с арменския си колега.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: В съвместното изявление се потвърждава, че форматът на преговорния процес остава непроменен. Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа включва голям брой държави, но тя делегира правата за водене на преговори и посредничество на трима съпредседатели - Русия, Съединените щати и Франция.

Баку и Ереван се обвиняват в нарушаване на примирието

От своя страна дипломат номер едно на Армения - Мнацаканян заяви, че ефективни преговори за Нагорни Карабах са възможни едва след пълното прекратяване на огъня. И отново подчерта, че Ереван остава твърд привърженик на мирното решаване на конфликта в Нагорни Карабах. И сред най-важните елементи за постигането му е изработването на механизми, които ще позволят "постигане и спазване на режима на прекратяване на огъня", допълни арменският външен министър.

Азербайджан от своя страна съобщи за още една жертва при обстрела на втория по големина град в страната и отрече информацията, че на територията на Нагорни Карабах е свален азербайджански Су25. По думите на президента Илхам Алиев Турция трябва да участва активно в разрешаването на конфликта.

Хронология на конфликта: Как се стигна до поредното напрежение в Нагорни Карабах

Анкара е изразила подкрепа за "московските спогодби", съобщи Сергей Лавров. Те включват примирие в Нагорни Карабах и бяха постигнати след 11-часов преговорен маратон между Азербайджан и Армения, с посредничеството на Москва.

В писмо до БНТ посланикът на Република Азербайджан в България д-р Наргиз Гурбанова съобщава, че въз основа на получена от посолството информация "етнически арменци и наемници, граждани на Близкия Изток и някои европейски държави участват във военни провокации от Армения срещу нашата страна". В писмото се казва още, че Азербайджанската страна, която разполага с най-голямата армия в Южен Кавказ, е в състояние сама да възстанови териториалната си цялост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жената чудо Гал Гадот влиза в ролята на Клеопатра
Жената чудо Гал Гадот влиза в ролята на Клеопатра
По 500 лева глоба за замерянето с яйца срещу сградата на Областната управа в Пловдив
По 500 лева глоба за замерянето с яйца срещу сградата на Областната управа в Пловдив