НОВИНИ

Хронология на конфликта: Как се стигна до поредното напрежение в Нагорни Карабах

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 28.09.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Втори ден продължават ожесточени сражения между Азербайджан и Армения при оспорвания анклав Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци.

До 1991 г. Нагорни Карабах е автономен район в Азербайджан. На 2 септември, след референдум обаче, обявява своята независимост, което поставя началото на конфликта.

През май 1994 г. с помощта на Франция, Русия и САЩ е договорено примирие, което периодично се нарушава.

22 години по-късно конфликтът отново се разраства и през април 2016 г. започват нови сражения. Най-малко 200 души загинаха тогава.

През последните два дни жертвите са поне 59 жертви. И двете страни обявиха обща мобилизация и въведоха военно положение в някои райони. Турция застана зад Азербайджан, Евросъюзът се обяви срещу външна намеса, а Русия призова за незабавно спиране на огъня.

Нагорни Карабах съобщава за загуба на над 30 войници. Самообявилата се република твърди, че е унищожила четири хеликоптера и 36 бронирани единици на Азербайджан и си е върнала загубени територии. Нагорни Карабах и Армения обвиняват Турция в оказване на пряка военна помощ на Баку.

"Срещу нас воюва не само Азербайджан, но и Турция. Използват модерно въоръжение и боеприпаси на турската армия, а също дронове и самолети", каза Араик Арутюнян - президент на Нагорни Карабах.

Азербайджан признава за загуба на един хеликоптер с оцелял екипаж и съобщава за унищожаването на 12 арменски ПВО-системи. Баку обвинява Ереван в обстрел на гъстонаселени райони, където са загинали поне шестима цивилни, а 26 са ранени. Турция призова Армения да прекрати "окупацията" на Нагорни Карабах. Населението на Азербайджан е с тюркски корени.

"Време е за край на кризата в района, започнала с окупацията на Нагорни Карабах. Ще има мир едва след като Армения незабавно се изтегли от земите на Азербайджан", каза Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Руският външен министър Лавров е провел спешни разговори с ръководителите на Армения и Азербайджан.

"Призоваваме враждуващите страни към максимална въздържаност, отказ от всякакви военни средства за решаване на проблемите и избягване на стъпки към по-нататъшно изостряне на обстановката, която вече е във фаза на военно противопоставяне", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

"Позицията на Европейския съюз е ясна: Всяка външна намеса в този конфликт е неприемлива и трябва да бъде избегната", каза Петер Стано - говорител по външната политика на ЕС.

Нагорни Карабах с площ 4 400 квадратни километра се отдели от Азербайджан след рухването на Съветския съюз през 1991. Дотогава имаше статут на автономен район. Примирие от 1994-та година се нарушава периодично. Поне 200 души загинаха при подновяване на конфликта между Армения и Азербайджан през април 2016, 16 са жертвите при сблъсъци от юли тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия от непълнолетни към хора с различна сексуална ориентация в Пловдив
Агресия от непълнолетни към хора с различна сексуална ориентация в Пловдив
Президентско вето върху Изборния кодекс. Какви са мотивите?
Президентско вето върху Изборния кодекс. Какви са мотивите?