НОВИНИ

Сраженията в Нагорни Карабах продължават, жертвите са поне 59

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:54, 28.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Втори ден продължават ожесточени сражения между Азербайджан и Армения при оспорвания анклав Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци. Съобщава се за поне 59 жертви.

И двете страни обявиха обща мобилизация и въведоха военно положение в някои райони. Турция застана зад Азербайджан, Евросъюзът се обяви срещу външна намеса, Русия призова за незабавно спиране на огъня.

Нагорни Карабах съобщава за загуба на над 30 войници. Самообявилата се република твърди, че е унищожила четири хеликоптера и 36 бронирани единици на Азербайджан и си е върнала загубени територии. Нагорни Карабах и Армения обвиняват Турция в оказване на пряка военна помощ на Баку.

Араик Арутюнян - президент на Нагорни Карабах: Срещу нас воюва не само Азербайджан, но и Турция. Използват модерно въоръжение и боеприпаси на турската армия, а също дронове и самолети.

Азербайджан признава за загуба на един хеликоптер с оцелял екипаж и съобщава за унищожаването на 12 арменски ПВО-системи. Баку обвинява Ереван в обстрел на гъстонаселени райони, където са загинали поне шестима цивилни, а 26 са ранени. Турция призова Армения да прекрати "окупацията" на Нагорни Карабах. Населението на Азербайджан е с тюркски корени.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Време е за край на кризата в района, започнала с окупацията на Нагорни Карабах. Ще има мир едва след като Армения незабавно се изтегли от земите на Азербайджан.

Руският външен министър Лавров е провел спешни разговори с ръководителите на Армения и Азербайджан.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Призоваваме враждуващите страни към максимална въздържаност, отказ от всякакви военни средства за решаване на проблемите и избягване на стъпки към по-нататъшно изостряне на обстановката, която вече е във фаза на военно противопоставяне.

Петер Стано - говорител по външната политика на ЕС: Позицията на Европейския съюз е ясна: Всяка външна намеса в този конфликт е неприемлива и трябва да бъде избегната.

Нагорни Карабах с площ 4400 кв.км, се отдели от Азербайджан след рухването на Съветския съюз през 1991 г. Дотогава имаше статут на автономен район.

Примирие от 1994-а се нарушава периодично. Поне 200 души загинаха при подновяване на конфликта между Армения и Азербайджан през април 2016 г., 16 са жертвите при сблъсъци от юли тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: По 50 лева за пенсионерите. След пандемията индексираме пенсиите
Борисов: По 50 лева за пенсионерите. След пандемията индексираме пенсиите
Помпео започва визита в Гърция. Ще деескалира ли напрежението с Турция?
Помпео започва визита в Гърция. Ще деескалира ли напрежението с Турция?