Защо се стигна до ескалация на конфликта в Нагорни Карабах

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:38, 28.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
стигна ескалация конфликта нагорни карабах
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Армения осъди като "пълномащабно военно нападение" действията на Азербайджан в Нагорни Карабах и заяви, че намесата на Турция в кризата създава риск за дестабилизация на района. Съобщава се поне за 23 жертви и стотици ранени.

Конфликтът, който тлее от 30 години и ескалира периодично, подновява опасенията за стабилността на Южен Кавказ, откъдето преминават тръбопроводите за каспийски нефт и газ към световните пазари.

Втори ден силите на Азебрайджан и Армения са в най-тежките сблъсъци за спорния анклав от 2016 г. Нагорни Карабах съобщава за загуба на 15 войници, но и за възвърнати територии, загубени вчера при началото на азербайджанската офанзива с авиация и артилерия.

Баку твърди, че арменските сили обстрелват град Тертер. Конфликтът между двете бивши съветски републики тлее от десетилетия, като напрежението ескалира периодично.

Спорният анклав е международно признат като част от Азербайджан, но е под контрола на етнически арменци. Те отхвърлят властта на Баку и се отцепиха от Азербайджан след рухването на Съветския съюз.

До 1991 г. Нагорни Карабах беше автономен район в състава на република Азербайджан с площ 4400 кв.км. През 1994-а година беше договорено примирие след хиляди жертви и хиляди принудени да напуснат домовете си, но то периодично се нарушава на фона на взаимни обвинения.

Поне 200 души загинаха при подновяване на конфликта между Армения и Азербайджан през април 2016 г., поне 16 са жертвите при сблъсъците само от юли тази година.

Турция сега обяви, че ще подкрепи традиционния си съюзник Азербайджан. Местното население е с турски корени и поддържа тесни връзки с Анкара. Според арменския посланик в Русия Турция е изпратила в Азербайджан около 4000 бойци от Северна Сирия.

Русия и Китай призоваха към сдържаност и двете страни. ООН изрази силно безпокойство и призова за спиране на огъня. Франция, където живее голяма арменска общност, също призова за примирие и диалог.

Иран, който граничи с двете страни в кризата, предложи да посредничи в мирни преговори. Вашингтон обяви, че търси начини за спиране на насилието.

Напоследък военните провокации на Армения срещу Азербайджан стават редовни, се казва в обръщение към нацията на президента на Азербайджан Илхам Алиев, разпространено от посолството на Баку в София.

Държавният глава обвинява Ереван в опит за нова окупация с цел отвличане на населението от вътрешни социални, икономически и политически проблеми.

Г-н Алиев подчертава, че Армения прави всичко възможно да наруши преговорния процес с действията си през юли, с изпращането на диверсионна група през август, която е била разбита, но и с изявлението на арменския премиер "Карабах е Армения и точка".

Държавните глави на съпредседателите на Минската група на ОССЕ обаче многократно са заявявали, че статуквото е неприемливо, което означава, че окупацията трябва да приключи, посочва президентът на Азербайджан.

Като други провокации г-н Алиев посочва полагането на клетва на главата на Нагорни Карабах в древния азербайджански град Шуша и преместването там на така наречения парламент на "Република Нагорни Карабах".

Армения провежда и политика на незаконно заселване на окупираните територии, което е военно престъпление, подчертава президентът на Азербайджан. Той припомня, че целият свят признава Нагорни Карабах като неразделна част от Азербайджан.

Нашето дело е праведно, Карабах е Азербайджан, посочва в заключение г-н Илхам Алиев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 80 млн. лв. са одобрени по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица
Близо 80 млн. лв. са одобрени по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица
Заявление на асоциацията на арменската общност в България във връзка с карабахския конфликт
Заявление на асоциацията на арменската общност в България във връзка с карабахския конфликт