НОВИНИ

Безкомпромисен Аталанта с класическа победа срещу Шахтьор на "Арена АуфШалке" в Шампионската лига

Възпитаниците на Джан Пиеро Гасперини тотално доминираха над съперника си и до началото на второто полувреме успяха да оформят крайния успех.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
21:36, 02.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Шахтьор - Аталанта
Снимка: X / @Atalanta_BC
Слушай новината

Аталанта напомни за най-добрата си версия. "Ла Деа" постигна класическа победа срещу украинския шампион Шахтьор Донецк на "Арена АуфШалке" в Гелзенкирхен (Германия) в мач от втория кръг на новообновения формат на УЕФА Шампионска лига. Възпитаниците на Джан Пиеро Гасперини тотално доминираха над съперника си и до началото на второто полувреме успяха да оформят крайния успех.

След сравнително бавното начало на двубоя, "Ла Деа" откри резултата с първия си точен удар в 21-ата минута. Лазар Самарджич избра да подава късо от свободен удар към Адемола Лукман, който от своя страна центрира в наказателното поле, където централният защитник Берат Джимсити се добра първи до топката, за да матира стража на украинския шампион Дмитро Ризник.

Смазващото превъзходство на Аталанта можеше да дари тима с още едно попадение десет минути преди края на полувремето, когато Лукман засече центриране на Раул Беланова от десния фланг, но изстрелът на нигерийския национал се отби в напречния стълб.

Лукман, заедно с Шарл Де Кетеларе, представляваха най-голяма опасност за украинската защита, като и двамата имаха няколко възможности пред себе си да удвоят предимството на "Ла Деа".

Второто попадение все пак стана факт в 44-ата минута. От петия опит, Адемола Лукман най-накрая намери пролука към вратата на Ризник, след като получи подаване на точката на дузпата от бившия футболист на Арсенал Шеад Колашинац.

Символичните домакини се оттеглиха на почивката с 45% владеене на топката, но по-притеснителното беше, че не отправиха нито един удар посока вратата на италианския тим. Селекцията на Джан Пиеро Гасперини от своя страна имаше цели 14, три от тях точни.

Радостта от първия удар на Шахтьор в двубоя бе много бързо неутрализирана от третия гол на Аталанта в неговата мрежа. Три минути след подновяването на играта Беланова бе точен с глава, след като другият уинг-бек Давиде Запакоста проби по левия фланг и центрира към сънародника си.

Четири минути по-късно самият Запакоста можеше да направи резултата разгромен, но италианецът нацели десния страничен стълб.

Видимо удовлетворена от свършената работа, "Ла Деа" не потърси ново попадение и успя да удържи мрежата си суха до края на мача.

С победата Аталанта се изкачи до седмата позиция във временното класиране на Шампионската лига с четири пукнта. Шахтьор Донецк заема 25-ото място, първото извън плейофите, с една точка.

Следващият мач от най-елитния европейски клубен турнир за възпитаниците на Джан Пиеро Гасперини ще бъде домакинство на шотландския Селтик на 23 октомври. Ден по-рано за селекцията на Марино Пушич предстои нелеката задача да гостува на стадион "Емирейтс" на английския Арсенал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Зафиров: Това е само началото и ескалацията е резултат от глобалната нестабилност
Мирослав Зафиров: Това е само началото и ескалацията е резултат от глобалната нестабилност
Шльонск Вроцлав добави трети българин в селекцията си
Шльонск Вроцлав добави трети българин в селекцията си