НОВИНИ

БФХГ отбеляза 70 години от началото на художествената гимнсатика у нас с галаспектакъл в НДК

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:33, 27.11.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
бфхг отбеляза години началото художествената гимнсатика нас галаспектакъл ндк
Снимка: start-photo.bg
Слушай новината

Българската федерация по художествена гимнастика отбеляза 70 години от основаването на спорта в България с тържествен галаспектакъл, който се проведе в зала 1 на НДК.

Сред специалните гости на събитието бяха редица олимпийски, световни и европейски шампионки, както и още гимнастички, съдии, треньори и ръководители от близкото и далечно минало.

Водещи на церемонията пък бяха легендарната журналистка Вера Маринова, олимпийската шампионка с ансамбъла от Токио 2020 Симона Дянкова и журналистът Георги Чобанов.

Преди началото на спектакъла пък президентът на БФХГ Илиан Рарва получи почетен знак от президента на Република България Румен Радев, който ѝ беше връчен от Георги Александров, съветник по младежта и спорта на държавния глава. Почетни плакети бяха връчени още от кмета на община София Йорданка Фандъкова и от министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

"Поклон на всички, които не са между нас, но ни завещаха техния дух! Поклон на всички Вас, които сте тук! Поклон на жената създала най-много златни медалистки Нешка Робева! Поклон на треньорката на първите олимпийски шампионки на България Весела Лечева! Благодаря на Бога, че в тези тежки време за българския спорт, ми даде вяра, сила и енергия да бъда начело на толкова силни жени. За мен е чест! Да пребъде Българската художествена гимнастика", сподели Раева.

По време на церемонията зрителите видяха редица изпълнения на различни гимнастички от страната и уважиха с аплодисменти всички действащи български състезателки, както и редица фигури в треньорската професия и съдийството.

В кулминацията на спектакъла пък своите съчетания представиха част от действащите гимнастички от националния ни отбор, както и световните ни шампионки от ансамбъла, които спечелиха златните медали на планетарния шампион в България преди няколко месеца.

В края на церемонията пък олимпийските шампионки от ансамбъла от Токио 2020 Ерика Зафирова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканов и Симона Дянкова отправиха емоционално видеопослание към всички в залата, след което подариха златния си медал от Игрите на президента на БФХГ Илиана Раева.

Раева получи и още един специален подарък от ансамбъла ни от Игрите в Рио през 2016 година, който стигна до бронзовите медали - Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова. Те от своя страна ѝ връчиха сертификат за звезда от съзвездието Риби, която ще носи името на Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка зима се очертава в Молдова - без ток и газ
Тежка зима се очертава в Молдова - без ток и газ
Полицаи спасиха паднал на релсите в метрото в Ню Йорк, секунди преди идването на влака
Полицаи спасиха паднал на релсите в метрото в Ню Йорк, секунди преди идването на влака