НОВИНИ

Бившият шеф на разузнаването вижда чужда намеса в освобождаването му от поста

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:42, 16.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
бившият шеф разузнаването вижда чужда намеса освобождаването поста
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният кабинет освободи шефа на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и предложи той да бъде заменен от Антоан Гечев.

"Това се прави контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов.", обясни Антон Кутев, говорител на служебното правителство.

Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента на Републиката", каза Антон Кутев.

Самият Атанасов съзря в уволнението си външнополитическа намеса. Пред журналисти той заяви, че основната причина за отстраняването му е външна намеса, както и координирани действия с известен бизнесмен с много обвинения.

Според Атанасов мотивите за освобождаването му не отговарят на истината.

"Успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние. Тук не говоря за литература, култура, а за зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби, е основна причина за смяната на ръководния състав в службите", заяви Атанас Атанасов.

"Възможно е да е задействан план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите. 27 години работя за България. Работил съм при смяната на много правителства. Правителството на господин Борисов просто беше поредното", допълни освободеният шеф на Държавната агенция "Разузнаване".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението към Варна в участък от АМ "Хемус" на 17 и 18 юни
Ограничават движението към Варна в участък от АМ "Хемус" на 17 и 18 юни
УЕФА наказа Арнаутович, пропуска мач на Евро 2020
УЕФА наказа Арнаутович, пропуска мач на Евро 2020