НОВИНИ

Благодатният огън пристигна у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:15, 15.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Българската делегация, изпратена в Йерусалим да донесе Благодатния огън у нас, кацна на Летище София с правителствения "Фалкон".

Делегацията ни е водена от старозагорския митрополит Киприан.

"Да сте живи и здрави. Носим благословение от Светия град Йерусалим. От храма на Светото Възкресение Христово. Изпросихме мир и благодат за нашия православен български народ и за целия православен свят. Преподаваме и благословението на Негово светейшество Йерусалимския патриарх Теофил за мир и благодат на всички ни. Христос Воскресе!", каза негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан.

От София Благодатният огън поема към храмовете в различните части на страната за празничната пасхална служба преди полунощ.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

След като през миналата година църковна делегация не пътува до Йерусалим, тази година благодатният огън беше донесен.

По традиция свещенослужители от всички епархии се събраха тук на правителствения ВИП на столичното летище и с фенери чакаха кацането на държавния самолет, с който делегацията пътува до Тел Авив. Оттук те ще пренесат огъня до епархиите в цялата страна, като целта е преди полунощ частица от огъня да стигне до всеки църковен храм.

Огънят пристигна у нас, пренесен в четири специални фенера. Единият от тях вече пътува към параклиса в Светия Синод на Българската православна църква. Там той ще се съхранява до пристигането на следващия измолен огън.

В 23.50 ч. с литийно шествие благодатния огън ще бъде пренесен до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където патриарх Неофит ще отслужи Пасхалната служба и Великденската света литургия. Хората ще имат достъп до храм-паметника през два пункта, единият от северната, а другият от южната страна.

Засилени мерки за сигурност около "Свети Александър Невски"

Служители на НСО ще проверяват всеки с металдетектори и няма да пускат хора с огнестрелно и хладно оръжие, с остри предмети, пиротехника и взривни вещества, както и с обемисти багажи. Хора във видимо неадекватно състояние също няма да бъдат допускани. На службата ще присъстват президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев.

Патриарх Неофит ще отслужи празничното богослужение на Великден

Патриарх Неофит ще отслужи празничното богослужение в катедралата "Свети Александър Невски" в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 надви ЦСКА като гост и намали изоставането си в полуфиналите на НВЛ
Нефтохимик 2010 надви ЦСКА като гост и намали изоставането си в полуфиналите на НВЛ
Брайтън също препъна Челси, Тотнъм със загуба в битката за топ 4
Брайтън също препъна Челси, Тотнъм със загуба в битката за топ 4