НОВИНИ

Край на ядрената енергетика в Германия: Какви са енергийните перспективи пред страната?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:57, 15.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В полунощ Германия ще изключи последните си три атомни електроцентрали и така ще сложи край на 60-годишната си ядрена енергетика.

Целта е преминаване към по-зелена икономика и опазване на климата, но войната в Украйна и енергийната криза промениха нагласите на германците и приключването с ядрената енергетика предизвика политически дебат.

Бранденбургската врата разделяше Берлин по време на Студената война. Сега тук отново се очерта разделителна линия - от едната страна активисти на Грийнпийс казаха "Сбогом!" на ядрената енергетика с 4-метрова скулптура на динозавър, заобиколен от купчина контейнери с ядрени отпадъци.

От другата страна на Бранденбургската врата са защитници на атомните централи. В полунощ ще бъдат изключение централите Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2.

Още през 2002 година Германия заяви желанието си за отказ от ядрената енергия, аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година ускори този процес.

Затварянето на трите централи трябваше да стане в края на 2022 година, но беше отложено заради енергийната криза в разгара на войната в Украйна. Сега цените се успокоиха и Германия е уверена, че може да разчита само на доставки на газ и повече възобновяеми източници. Германците остават разделени.

"Не става дума за идеологическа спекулация, става дума за реалната опасност, която представлява тази атомноеелктрическа централа, както и всички такива съоръжения по света", смята Луис Херман, Граждански форум срещу атомната енергия.

"Мисля, че това е огромно бедствие, грешка, която Германия прави, защото сме в уникална позиция - в Европа и света. Ядрени електроцентрали продължават да се строят в технологично развити държави", казва Торстен Даме, Гражданска инициатива в подкрепа на атомната енергия.

Последните три атомни електроцентрали произвеждат само около 5% от електричеството в Германия. 44% от потреблението на ток се осигурява от възобновяеми източници, но до 2038 година Германия си е поставила за цел да се откаже и от въглищните си електроцентрали.

Две трети от германците са за запазване на ядрената енергетика, едва 28% подкрепят закриването на централите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експериментален Милан завърши наравно срещу Болоня
Експериментален Милан завърши наравно срещу Болоня
Възрастна жена загина при катастрофа на пътя Русе - Бяла
Възрастна жена загина при катастрофа на пътя Русе - Бяла