НОВИНИ

Близо 2000 са носителите на ХИВ у нас

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:45, 01.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 2000 души са официално регистрирани като носители на ХИВ вируса у нас към момента. Това показват данните към днешна дата - Международния ден за борба със СПИН.

99% от тях вече са на терапия, а все повече стават и хората, при които терапията дава резултати и те вече не могат да заразяват.

40 години след първия регистриран случай на заболял от СПИН репортерите на БНТ потърсиха отговор на въпросите как се живее с вируса и какви мерки трябва да се вземат за по-добра превенция.

Преди 2 години Андрей Крумов живее в Германия. Има интересна работа и активен живот. Отговорен е към здравето си и затова на всеки 6 месеца си прави профилактични прегледи. След един такъв преглед идва и плашещата новина - "Ти си ХИВ-позитивен".

"В един момент светът се преобърна и стана кофти, ама го преживях набързо, аз съм такъв човек, който не се предава лесно. И ми се живее", каза Андрей Крумов.

Остава обаче предизвикателството да каже и на своите близки.

"Две седмици криех от майка ми като разбрах, че съм позитивен. Ама след това, понеже бях в Германия, сигурно 2 часа сме си говорили какво и как", спомня си Андрей.

Вместо да се страхува, с подкрепата на майка си Андрей търси терапия, която продължава и след като се завръща у нас.

"Даже тук в България е малко по-добре, защото е безплатна терапията. Първоначално беше така, че малко по-често се ходи на кръвни тестове. Но сега вече ще започна на половин година да ми правят кръвни тестове, след като установиха, че съм с неоткриваем статус. Това значи, че не мога да заразя при сексуален или кръвен контакт", допълва Андрей.

Предизвикателство за българската система остава превенцията, казват от неправителствения сектор. Затова и оттам посрещат с надежда приетата нова стратегия, която дава и нови възможности.

"Да се създаде и в България най-сетне регулация и методическо ръководство за предиспозиционна и постекспозиционна профилактика на ХИВ. Това са медикаменти, които се ползват за превенция на ХИВ преди човек да се е изложил на риск или след като вече е имал рисков контакт", казва Момчил Баев, мениджър на програма за сексуално здраве във фондация "Single Step".

В стратегията е записана и възможността за домашно тестване за ХИВ. Така заложените мерки се очаква да станат факт до края на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на коледните елхи на много места в страната
Запалиха светлините на коледните елхи на много места в страната
Конфликтът между двете изпълнителни директорки на ДКК се задълбочава
Конфликтът между двете изпълнителни директорки на ДКК се задълбочава