Близо 2000 са носителите на ХИВ у нас

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:45, 01.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 2000 души са официално регистрирани като носители на ХИВ вируса у нас към момента. Това показват данните към днешна дата - Международния ден за борба със СПИН.

99% от тях вече са на терапия, а все повече стават и хората, при които терапията дава резултати и те вече не могат да заразяват.

40 години след първия регистриран случай на заболял от СПИН репортерите на БНТ потърсиха отговор на въпросите как се живее с вируса и какви мерки трябва да се вземат за по-добра превенция.

Преди 2 години Андрей Крумов живее в Германия. Има интересна работа и активен живот. Отговорен е към здравето си и затова на всеки 6 месеца си прави профилактични прегледи. След един такъв преглед идва и плашещата новина - "Ти си ХИВ-позитивен".

"В един момент светът се преобърна и стана кофти, ама го преживях набързо, аз съм такъв човек, който не се предава лесно. И ми се живее", каза Андрей Крумов.

Остава обаче предизвикателството да каже и на своите близки.

"Две седмици криех от майка ми като разбрах, че съм позитивен. Ама след това, понеже бях в Германия, сигурно 2 часа сме си говорили какво и как", спомня си Андрей.

Вместо да се страхува, с подкрепата на майка си Андрей търси терапия, която продължава и след като се завръща у нас.

"Даже тук в България е малко по-добре, защото е безплатна терапията. Първоначално беше така, че малко по-често се ходи на кръвни тестове. Но сега вече ще започна на половин година да ми правят кръвни тестове, след като установиха, че съм с неоткриваем статус. Това значи, че не мога да заразя при сексуален или кръвен контакт", допълва Андрей.

Предизвикателство за българската система остава превенцията, казват от неправителствения сектор. Затова и оттам посрещат с надежда приетата нова стратегия, която дава и нови възможности.

"Да се създаде и в България най-сетне регулация и методическо ръководство за предиспозиционна и постекспозиционна профилактика на ХИВ. Това са медикаменти, които се ползват за превенция на ХИВ преди човек да се е изложил на риск или след като вече е имал рисков контакт", казва Момчил Баев, мениджър на програма за сексуално здраве във фондация "Single Step".

В стратегията е записана и възможността за домашно тестване за ХИВ. Така заложените мерки се очаква да станат факт до края на следващата година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на коледните елхи на много места в страната
Запалиха светлините на коледните елхи на много места в страната
Конфликтът между двете изпълнителни директорки на ДКК се задълбочава
Конфликтът между двете изпълнителни директорки на ДКК се задълбочава